Hugo Andersson: “Jag har utvecklats mycket i Hobro”

Hugo Andersson är den bortglömde mittbacken i MFF.
Han har fått speltid i 25 av Hobro IK:s 26 matcher den här säsongen, gjort fyra mål och i juni är han tillbaka i MFF.

Annons

Då går lånetiden med den danska 1.division-klubben (motsvarigheten till Superettan i Sverige) ut och han har kontrakt med MFF till och med 2022.
– Visst pratas det inte så mycket om mig, men det förstår jag och har inga problem med. Det här är ju inte en liga folk där hemma följer så mycket och har koll på, säger Hugo Andersson till Fotboll Skåne.

Speltiden har dock gjort gott och han är övertygad om att han har blivit en betydligt bättre fotbollsspelare och tillbaka i MFF tänker han ta upp kampen om en startplats.
– Jag är mer mogen nu och har utvecklats mycket i Hobro. Man kan säga att jag växt in i rollen som seniorspelare. I ett A-lag är det en mer direkt fotboll och det är väl egentligen inte så konstigt att det tar lite tid att vänja sig.
Han har dessutom blivit bättre på att utnyttja alla sina styrkor. Både spelförståelsen och storleken.
– Min kroppshydda är ju rätt stor och jag kan ta för mig. Samtidigt är jag bekväm med att vara en spelande mittback, ha ett bra passningsspel och delta i speluppbyggnaden. Egentligen är det ju en riktigt bra kombination jag ska vara tacksam för och som jag varit för dålig på att utnyttja tidigare. Spelförståelsen har ökat.

Hur bra koll har MFF på dina matcher och hur mycket kontakt har du med ledarna i klubben?
– Det känns som de följt mig på ett bra sätt och jag har pratat en hel del med Daniel (Andersson). Under landslagsuppehållet var jag dessutom hemma på semester och då var jag på Eleda Stadion och pratade med de flesta. De vet att jag spelat mycket och att det varit nyttigt för mig.
Hobro spelar ju numera inte i högstaligan, hur bra klass håller serien?
– Jag har blivit positivt överraskad och menar att den är bättre än Superettan. Någonstans mellan Allsvenskan och Superettan.
Innebär det att den här utlåningen har gett dig mer än den till Trelleborgs FF?
– Ja, det tycker jag. Men det har säkert även att göra med att jag blivit äldre och mer mogen och kan dra mer nytta av speltiden.
Hobro IK drömde om att ta klivet tillbaka till högstaligan. Istället har man hamnat långt ifrån toppstriden. Hur har det märkts?
– Givetvis har det inte gått så bra för laget som alla hoppades på. Tycker att vi haft en del motflyt. Det är dock en mycket familjär och trevlig klubb som det är lätt att utvecklas och trivas i. Så för mig har det varit bra.
När du återvänder till Malmö är det EM-uppehåll. Vet du exakt datum när du ska börja träna med MFF igen?
– Nej, det gör jag inte. Hobro IK spelar till slutet av maj. Fram till dess har jag full koncentration på det. Hur EM-uppehållet sedan påverkar har jag och MFF inte pratat om än, men det löser sig när det är dags.
Till sist, de fyra målen – har du nickat in alla?
– Faktiskt inte. Bara två av dem, har jag för mig. Fast alla har kommit på fasta när jag flyttat upp.

Fotnot: 2018 spelade Hugo Andersson fyra allsvenska matcher för MFF, tre av dem som inhoppare.

Foto: Bildbyrån