Historisk seger för MFF:s damlag – nya Holm tar för sig

Rebecka Holm har bara tillhört Malmö FF i knappt en vecka, men hon har redan tagit en klar ledning i kampen om att vara först med saker.
Som att göra första målet i tävlingssammanhang när MFF slog Lilla Torg i DM.

Ungefär samtidigt som Malmö FF:s herrlag körde över AFC Eskilstuna och supportrarna höll upp banderoller om 51%-regeln så hade även damlaget match cirka en kilometer därifrån. Ett damlag startat från grunden, framröstat av medlemmarna för att inte ta några genvägar mot toppen. Det blev totalt sett en bra dag för symboliken av vad MFF vill vara för förening.

Det blev nämligen en kontrollerad och fin 2-0-seger mot Lilla Torg FF i DM. I uppstarten av damlaget är det också fullt av ”första…”-moment. Förutom första tävlingsmatchen och första vinsten börjar Rebecka Holm samla på sig några personliga noteringar.

Hon gjorde MFF:s första mål på provträningen i december, och i dag gjorde hon första målet i tävlingssammanhang och fick MFF:s första gula kort. Hon blev också först med något mer specifikt: att spela i ett pannband gjort för att bland annat förebygga hjärnskakningar.
– Jag får ha det här pannbandet nu. Det är inte så snyggt, men man får väl ta det, säger Holm till Fotboll Skåne och tittar ner på pannbandet i handen.
– Det här var också min första match sedan augusti. Jag har haft tre hjärnskakningar totalt sett och det är en svår skada att köra rehab med, men det har ändå känts bra.

Snart 23-åriga Holm skrev på för MFF tidigare i veckan, men har tränat en del med laget under en period där hon har funderat på nästa steg i karriären. Hon var en stark målskytt i Borgeby i Elitettan förra året, och gjorde även 14 matcher i Damallsvenskan år 2017.

I MFF kan hon dock spela mer i sin egen takt för att komma igång igen efter hjärnskakningarna.
– Och det här verkar vara en så rolig resa med så bra förutsättningar. Jag känner att detta var rätt för mig.

För du hade kunnat spela klart högre upp i seriesystemet?
– Ja, jag har fått andra alternativ, men det här är rätt för mig.

Även en annan av veckans värvningar, Elin Björklund, startade i dag, men Saga Fredriksson är ännu inte spelklar då de väntar på pappersarbetet från Italien.

MFF spelade bra i framför allt första halvlek med ett väl fungerande presspel. När de väl anföll hade de bland annat starka Caroline Williamsdotter som spets och mittfältare som kom i djupledslöpningar i 4-3-3-formationen. Det var fart på kanterna, Skarström vände och vred med bollen på små ytor, mittbackarna styrde bort det mesta, och målvakten Emma Svensson var distinkt på allt som kom i hennes väg.

Det blev slarvigare i andra halvlek, där Lilla Torgs stora chans var ett superskott som gick i ribban och studsade ner. Totalt räknade MFF på att de själva hade över 15-talet avslut. Efter cirka två månaders träningar börjar saker att kopplas ihop.
– Det här är ju ett bra Division 2-lag vi möter, säger Fredrik Jahnfors.
– Vi har en enorm fart på träningarna. Det börjar sitta nu. I träningsmatcherna har vi inte haft någon prestige i att vi måste visa något där, för vi fokuserar på att utveckla oss.

MFF:s andra mål gjordes av Hellsten och kom direkt efter Holms 1-0 under andra halvan av första halvlek. I resten av gruppen har Lunds SK vunnit två av två matcher, och MFF möter Vellinge på onsdag. Vinst där och de har samma poäng som Lunds SK inför avgörandet på lördag.

Startelvan: Svensson – Björklund, Andersson, Wifvesson, Sutalo – Holm, Lindgren (K), Skarström – Hellsten, Williamsdotter, Hejde