Jonas Hansson: Tio saker som jag hör och tänker om MFF

Tio punkter om Malmö FF.
Inkluderat “sign off”-bonusen som kan hålla kvar Gall, var Uwe Rösler vill jobba nu, talanger att hålla koll på, dansk anfallare, och andra transferrykten.

Annons

1. Romain Gall tillhör fortfarande MFF och det är möjligt att han kommer att göra det tills att hans kontrakt går ut (december 2022). Han har nämligen en ”sign off”-bonus i sitt kontrakt, enligt en källa. Det innebär att han får ett belopp när kontraktet går ut. Jag vet inte det exakta beloppet, men det är över en miljon kronor och mer än en årslön.

Gall bytte också agent tidigare, från Remy Cherin (som främst jobbar i MLS) till någon mindre, eventuellt en familjevän. De hittade dock inte ”rätt” klubb i vintras för en permanent övergång, utan nobbade bland annat belgiska Beerschot.

2. Ett rykte om en dansk anfallare(/offensiv spelare) till MFF. Nicolai Jörgensen (Feyenoord) och Christian Gytkjaer (Monza) är till salu i sommar och har ryktats till MFF tidigare. AC:s kompis Gytkjaer är signifikativt billigare, men enligt Kvällsposten så var Jörgensen den anfallaren som Jon Dahl Tomasson gärna hade sett i vintras.

Annars om man får gissa… Emiliano Marcondes? Får inte förlängt kontrakt i Brentford där han mest var inhoppare trots fina insatser som offensiv mittfältare, och han verkar ha svenska Nordic Sky som agentbyrå. Mikkel Duelund (ytter, Dynamo Kiev) är också på väg tillbaka till “norra Europa”, men kostar nästan 30 miljoner kronor såvida man inte vill låna honom.

3. Jon Dahl Tomasson nämnde i dag att det kan bli aktuellt med en formation med två anfallare. Det är en av flera hintar om att MFF inte nödvändigtvis kommer att låsa sig vid 4-2-3-1 resten av säsongen, utan att man kan variera eller testa något annat. Trebackslinje kan nog vara aktuellt, precis som det testades på tisdagens träning. 3-5-2/3-4-3? Problemet med en 3-5-2 hade varit att hitta en roll för Birmancevic.

4. Det blir svårt för MFF att *inte* skriva kontrakt med provspelaren Mohamed Sanoussi Kaba (född 2002, anfallare). När han blev mållös i P19 mot IFK Göteborg så var det i princip första matchen där han inte gjorde mål. En långsmal target som visserligen går osynlig långa stunder, men som gör många mål och som också kan göra en del bra skarvningar. Åtminstone en ungdomstränare i MFF har pratat gott om honom.

Det finns heller ingen uppenbar startanfallare i P19 just nu, vilket gör det tacksamt att ha kvar Kaba åtminstone året ut. Men med det sagt: det är många äldre anfallare som har öst in mål i MFF P19 och sedan haft det svårt att ens nå kontinuerlig Superettannivå. De senaste åren har vi bland annat Emin Karaman, Max Olsson, Kevin Harletun, och Freddie Brorsson som exempel.

5. Det svåra för MFF framöver blir inte att hitta bra talanger. Det svåra blir att välja “rätt” talanger. I dagsläget har de elva-tolv mittfältare och anfallare som är födda på 2000-talet och som är i A-laget eller är nära A-laget, och då räknas inte spelare som Birmancevic och Nalic in. Alla talanger blir aldrig så bra som man har hoppats, men det finns ju också en gräns för hur många som man kan ge vettiga förutsättningar för att lyckas.

6. Det verkar som att Fouad Bachirou ska lämna Nottingham Forest, då de inte vill ha kvar honom. The Athletic har tidigare skrivit om intresse från Rosenborg, men Football League World (ta källan för vad den är) skriver att andra klubbar i Norge och Sverige kan bli aktuella. Det finns rykten om att han tjänar knappt en miljon kronor i månadslön, och något sånt kan ju klubbar i varken Sverige eller Norge betala. Frågan är hur MFF resonerar kring Bachirou när visserligen Toivonen är skadad (och AC då kan flyttas upp), men också när Vagic har fått spela mer och Lewicki snart är tillbaka.

7. Man har lärt sig att aldrig räkna borta Bonke Innocent i MFF, men det blir svårare och svårare att hålla den linjen. Hans kontrakt går ut i vinter och det senaste jag hörde (för ett antal veckor sedan) var att det inte fanns något kontraktsförslag från MFF. En utländsk klubb funderade på honom och hade nog fått honom för några enstaka miljoner kronor i sommar, men de avvaktar då de tycker att hans skadeläge har varit för oklart.

8. Uwe Rösler letar nytt tränarjobb efter att ha lämnat Fortuna Düsseldorf. De marknaderna som han är öppen för är främst England, Tyskland, och skandinaviska toppklubbar (det vill säga inte “typ Örebro SK”). Preston North End, mittenlag i Championship, var en av klubbarna som hade lite kontakt med Rösler ett tag, men det blev inte av. I väntan på ett nytt jobb är han tydligen på Mallorca, där han har ett hus.

Rösler testade förresten lite på Traustason under sin tid i Fortuna, men det var för dyrt. MFF:s pris då ska ha varit en bit under 10 miljoner kronor. Senare såldes Traustason för en lägre summa, där allt mellan 3-4,5 miljoner kronor har nämnts.

9. Markus Rosenbergs agentfirma verkar ha cirka 20 spelare nu. Minst elva av dem har spelat ungdomsfotboll i MFF. Räkna med att den siffran fortsätter att öka. Ylli Shabani, scouten till agentfirman, syns alltid på MFF:s U-matcher. Det verkar uppenbart att Rosenberg har riktat in sig på unga MFF-talanger, en kategori spelare som Martin Dahlin annars brukar ha många av.

10. Några ”under radarn”-talanger som har spelat i MFF tidigare:

Victor Larsson, Värnamo, mittback, född 2000. En av de mest intressanta spelarna i ett lag som har hållit sex raka nollor i Superettan. Han lär nog vara i Allsvenskan inom några enstaka år, när han har vant sig vid tempot mer i vissa sekvenser.

Adrian Edqvist, J Södra, ytter/forward, född 1999. Fyra mål i Superettan nu. Snabb och frejdig, och lär nå Allsvenskan igen om han fortsätter såhär.

Jesper Dickman, Nordsjälland, ytterforward, född 2001. Snittar mer än ett mål varannan match i P19-serien och har säkert en duglig chans att hänga med Nordsjällands A-lag på deras försäsong.

Nikolaj Duus Möller, Arsenal, anfallare, född 2002. Spelade bokstavligt talat varje minut som han var tillgänglig för Arsenal U23 och tränade många gånger med A-laget. Han var en nyckelspelare när de klarade sig kvar i ”reservlagsserien”, och ska ut på lån i höst enligt football.london. Arsenal verkar främst ha erbjudit honom till klubbar i Storbritannien.

Foto: Bildbyrån