Hansson: Tio funderingar kring MFF:s två inledande veckor

I dag rundar Malmö FF av sina inledande två veckor med att spela sin första träningsmatch.
Vad har man kunnat läsa av såhär långt?

1. Det ser ut att bli 4–2–3–1 i vår. Det är den enda formationen som jag har sett på träningarna, undantaget första dagen. Jon Dahl Tomasson har sagt att han vill ha en ”fyra” framåt och de vill centrera laget. Det här ska bli ett lag som är bättre med boll och vågar ösa på mer.

2. Alla spelare har chansen i vår. Det budskapet försöker MFF att få ut, men det är ett hack från Anel Ahmedhodzic och Adi Nalic ner till de övriga unga som vill slå sig in. Nalic och Ahmedhodzic känns nu som ”vanliga etablerade spelare”.

3. Känslan har blivit starkare: det blir en jäkla duell mellan Jonas Knudsen och Behrang Safari. Safari var stark under hösten, men Knudsen är mer framtid och kanske mer av det som MFF vill ha av en ytterback 2020? Bägge var tydliga i höstas: de ville verkligen spela ännu mer än vad de gjorde. Truppens mest uppenbara 50–50–läge.

4. Något har hänt hos spelarna. De vill vara mer i MFF 2020 än vad de ville vara i MFF 2019. Det är min känsla. Uwe Röslers stil är för krävande och jag tror att 18 månader var för lång tid.

5. Oscar Lewicki testas som högerback. Jag hör att MFF gillar tanken av att ha Lewicki där, men inte permanent utan som ett alternativ. På tal om de nederländska idéerna som nu finns i MFF: kan han bli MFF:s svar på Daley Blind? Ajax–spelaren som vissa säsonger är mer mittback, andra säsonger mer defensiv mitt, och någon säsong är ordinarie ytterback.

6. MFF har haft ett kortvuxet lag under lång tid och ibland kan det märkas. Kan det öppna upp för Anel Ahmedhodzic som högerback i vissa matcher? En pytteliten fågel kvittrar “Ja”.

7. Eric Larsson hade varit så förbaskat bra om han oftare kunde ta beslut ett par tiondelar snabbare. Det var en situation på torsdagens träning där han kom fram med boll in i straffområdet, men inte riktigt bestämde sig och tog en touch till så att läget försämrades. Jag tror dock att han är lagets primära högerback 2020.

8. Jimmy Durmaz? Han gillar MFF, MFF gillar honom. Grejen är att han tjänar mycket i Galatasaray, Besiktas är där och hugger, och i MFF är Arnor Traustason kvar och vill vara kvar om det inte kommer något riktigt bra bud. Durmaz och Traustason är lika varandra positionsmässigt. Hade Traustason blivit såld hade MFF gått ännu hårdare på Durmaz i vinter.

9. Än så länge har det inte varit något galet test i positionsväg, men det finns några frågor. Ska Sören Rieks vara yttermittfältare eller i mer av en nummer tio–roll? Marcus Antonsson, hur många positioner passar han i? Pavle Vagic, konkurrerar han bara som central mittfältare? Kan Guillermo Molins och Isaac Kiese Thelin fungera bra ihop? Ska MFF ibland göra som de gjorde 2017: öppna upp högerkanten så att högerbacken kan vara riktigt offensiv, och sedan låta vänsterbacken eller en central mittfältare vara mer återhållsam?

10. Många gillar Patriot Sejdiu. Det känns som att han kan falla bort i ett par år på grund av konkurrensen (lex Laorent Shabani), men kanske borde MFF skapa mer utrymme för Sejdiu. Han spelade vingback förra året, men är i grunden mer yttermittfältare eller ytteranfallare. Exceptionell en–mot–en och kan bomba bra med bägge fötterna.