Hansson: Hände det inte nu så skulle det nog aldrig hända

Tajmingen för Marko Johansson att vara tillbaka i Malmö FF har i alla fall aldrig varit bättre.
Men räcker det? 

Annons

Det fanns saker som gjorde det här enkelt.

Marko Johansson är en snart 22-årig egenfostrad målvakt med över 100 seniormatcher, och MFF:s målvaktsuppsättning är en sliten 33-åring, en skadad 36-åring med utgående kontrakt, och en 21-åring som ska få speltid i Division 1.

MFF behövde en målvakt och de hade en utlånad som har varit i ganska bra form i Allsvenskan.

Johansson var inte heller given i Mjällby, och man visste aldrig riktigt vem som skulle spela. Jag tror målvakterna knappt själva visste vem som skulle stå när det var några dagar kvar till varje match.

Det verkar ha funnits minst tre konkreta val för hösten:

1. Vara kvar i Mjällby, och troligen spela majoriteten eller cirka hälften av de återstående 19 omgångarna. Sedan kunde han ta ett nytt beslut i vinter, troligen utan kontrakt.

2. Återvända till MFF och vara andremålvakt, men då också ha en god chans att stå en cupfinal (men hur mycket mer?) och öka möjligheten till en kontraktsförlängning som ger mer än en fördubbling av lönen (som visserligen nu är riktigt låg med MFF-mått mätt).

3. Flytta till en större liga, och det fanns/finns intresse från klubbar som ligger på gränsen mellan La Liga och Segunda, samt mellan Serie A och Serie B. Där hade han dock troligen också varit andremålvakt, även om det hade varit i ett stort fotbollsland och med ännu bättre lön än det potentiellt nya kontraktet i MFF. Det hade också gett MFF runt… 3-4 miljoner kronor i utbildningsbidrag? Plus lite till, för en flytt redan i sommar.

Det blev alternativ 2.

Mjällbys sportchef Hasse Larsson säger till Blekingesport att de bara vill ha spelare som vill vara i Mjällby. Marko Johansson säger till Expressen att han inte kom överens med alla i föreningen. De var inte nöjda med varandra.

Då har vi den enkla biten avklarat. Den svåra biten är: ”… och sen då?”.

Dahlin har avtal till och med 2023, och om han håller sig hyggligt skadefri lär han vara förstaval i några år till. Det känns väl inte som ett helt otänkbart scenario att Johansson förlänger, men letar efter en ny klubb inom något år om Dahlin håller sig borta från allvarliga skador.

MFF har en annan ung målvakt, Mathias Nilsson, som de tror lika mycket, även om han är ännu mer av ett projekt för framtiden. Längre bak finns 17-åringen Melker Ellborg, som var tredjemålvakt i senaste allsvenska matchen och som konstant imponerar.

Till detta var bland annat Patrick Winqvist, tidigare i Trelleborgs FF, inne på att Marko Johansson måste bli ännu bättre på att lära sig leva som en elitfotbollsspelare på hög nivå. Det krävs mognad för att ha tålamod och varje dag göra de små och stora sakerna som förbättrar ens chanser att stå framöver. Det, och en förmåga att sällan göra misstag, måste Johansson visa.

Men vafasen. Han har varit utlånad i mer än tre säsonger, de övriga unga målvakterna är en bit bakom i utvecklingen, och MFF behövde en målvakt här och nu. Om det inte hade hänt något nu så hade det nog aldrig hänt något mellan MFF och Johansson.

Nu var tajmingen som bäst, och nu får vi se hur det här utvecklar sig. Vi får inte glömma bort att han har en talang för att bli förstemålvakt i MFF, och även ännu mer än så.

Foto: Bildbyrån

Annons