Från ordinarie i Damallsvenskan till MFF: ”Detta var självklart”

21 starter av 22 möjliga i Damallsvenskan 2017.
Siffrorna för 2018 var 15 av 22 möjliga, och för 2019 var de åter 21 av 22. 
Elin Björklund var etablerad på högsta nivå innan hon gick till MFF.
– Det var många som hörde av sig, men det var detta jag ville, säger hon till Fotboll Skåne.

Annons

Efter fem raka säsonger som ordinarie i LB07, varav de tre senaste i Damallsvenskan, så förlängde Elin Björklund kontraktet i början av januari. Knappt en månad senare la de ner elitlaget på damsidan, och ytterbacken Björklund var utan klubb i knappt en månad innan hon valde Malmö FF.

Att som 25-åring hoppa från ordinarie i en högstadivision till en klubb längst ner i seriesystemet borde vara nära på unikt.
– Det är kanske konstigt för många, men jag tänker inte på det på samma sätt.
– Jag har väl gått från botten till toppen till botten, säger hon och syftar på att hon spelade i Division 3 som 16-åring.

Hur tänkte du under de veckorna i år där du inte visste hur det skulle bli?
– Detta var ju egentligen aktuellt innan jag bestämde mig för LB i år. När det väl blev som det blev med LB så blev detta självklart. Det var många som hörde av sig, men det var detta jag ville.

Har du i dig att ta dig upp till toppen en gång till?
– Det är inget jag tänker på just nu, men att vara med på resan där det är målet… Det hade ju varit kul att följa med hela vägen, men vi får se vad som händer.

Det är inte tekniskt sett den första gången som hon är i MFF, då hon tidigare har jobbat i MFF-shopen i samband med matcher. I dagsläget har hon ett annat jobb, vilket hon i en intervju med Fotbollskanalen har sagt som en anledning till att hon valde att backa ifrån elitfotbollen en stund.

Hon presenterades som MFF-spelare i början av mars och hann med några få matcher innan coronautbrottet.
– Vi spelade ju 0-0 mot Borgeby (från Division 1), så det är nog någonstans där som vi kan jämföra oss med. Vår allra högsta nivå är absolut hög, men lägstanivån är inte lika hög än. Det är det vi behöver jobba upp innan vi exempelvis når LB-nivå.

Foto: Bildbyrån

Annons