Flexibilitet var det som byggde karriären för Cornelius
Det spelar ingen roll om det handlar om ny position, ny klubb, eller nytt land.
Derek Cornelius löser det ändå.
– Kan man inte ändra förutsättningarna får man ändra mentaliteten, säger Cornelius till Fotboll Skåne.
Kanada har länge varit långt efter USA i sin fotbollsutveckling, men det har börjat skifta en del på kontinenten. De flesta undersökningar under de senaste åren pekar på att det nu är fler registrerade fotbollsspelare än hockeyspelare i landet, och Kanada var med i fotbolls-VM 2022, vilket var deras första VM sedan 1986.
Derek Cornelius hoppade på fotbollsspåret i samband med att han såg VM 2002. Han är supporter till basketlaget Toronto Raptors och han hade även hockeyn i sitt liv, men han fastnade mest för fotboll, sporten som han själv är bäst på. Som 16-åring gjorde han en flytt som någon annan aldrig lär göra igen: från kanadensiska Unionville-Milliken SC till tyska VfB Lübeck. Varför?
– Jag vet inte. Jag var bara ett galet barn som följde sina drömmar, säger Cornelius till Fotboll Skåne.
– Jag ville alltid spela i Europa och i CL-matcher. Jag tänkte att bästa sättet att nå dit var att gå till Europa som ung och utveckla mig i samma takt som spelarna i Europa.
– Min pappa följde med mig de första månaderna (i Tyskland) för att hjälpa mig i början, för jag hade ingen aning om vad jag behövde göra. Han hjälpte mig fixa lägenhet, skaffa rutiner, och sedan åkte han hem. Det blev en snabb anpassning eftersom jag försökte hålla mig sysselsatt för att inte ha hemlängtan och sånt. Jag försökte lära mig tyska och gå i skolan, eftersom jag gick på onlineskola. Med träning, skolan, och lära sig ett annat språk så gick de två-tre åren snabbt.
Det var i Tyskland som han fick vinna sina hittills enda titlar (Schleswig-Holstein Cup, en lokal turnering som oftast vinns av Holstein Kiel eller VfB Lübeck), och efter några år där och en lång karriär som anfallare så blev han mittback i Serbien. Cornelius skrattar till.
– Alla gillar att säga att jag inte var bra nog (som anfallare), men det var många skador i laget när jag kom till Serbien och många etablerade spelare som var före mig som anfallare. Det var nog under försäsongen som vi hade så många skador och tränaren frågade mig om jag kunde vara mittback i en match för att klara av läget i någon vecka eller två, innan spelare var tillbaka. Jag är alltid en ”laget först”-person så jag sa att det var okej. De tyckte att jag spelade bra och kunde spela bra där.
– De sa att det kanske är svårt att få speltid som anfallare eftersom det är etablerade spelare framför dig, men om du jobbar som mittback kan du få bra minuter.
– Jag tror att jag spelade 30-33 matcher som mittback som 19-åring. Ett intressant byte, men ett bra byte.
Saknar du att vara anfallare?
– Jag gillar att göra mål. Jag gillar det, men jag försöker bara att vara den bästa som jag kan vara. Om jag kan vara som bäst som mittback så försöker jag mitt bästa där, och det är samma med andra positioner.
Hade du kunnat bli lika bra som anfallare?
– Jag gillar inte ”what if:s”. Jag fokuserar bara på var jag är nu och utvecklar mig varje dag på positionen som jag spelar på. I ett annat liv hade det kanske varit annorlunda.
Henrik Rydström har tidigare sagt att MFF förväntar sig att Derek Cornelius ska ha en ganska kort inskolningstid, eftersom han är van vid att byta klubbar och länder. Han har spelat i Kanada, Tyskland, Serbien, och Grekland. Han har också ett flexibelt privatliv (ingen partner, inget barn, inga husdjur), vilket har underlättat vid alla flyttar.
– Jag har inte många förväntningar (när jag byter klubb). Vad som än händer så försöker jag att lösa det. Om man inte kan ändra förutsättningarna så måste man ändra mentaliteten.
– Jag försöker att vara mig själv, var jag än är, och jag försöker att ge mitt bästa för laget. Det är kanske därför som jag har kunnat flytta till så många länder och göra det okej där. Jag fokuserar bara på att vara den bästa versionen av mig själv.
– Jag försöker nå den högsta nivån som går. Om det betyder att man måste flytta runt så…
– Jag gillar att utmana mig själv och se hur långt jag kan gå som elitfotbollsspelare. Jag har inget emot att flytta runt en massa, men om jag hittar en bra miljö där jag är nöjd, där jag är nöjd med hur jag pushar mig själv, så vet man aldrig vad som händer.
Foto: Bildbyrån