Ekonomisk smäll för MFF: ”Rör sig om ett antal miljoner”

De allsvenska klubbarna drabbas hårt av coronavirusets spridning. Malmö FF är inget undantag. Klubben räknar med stora ekonomiska smällar. 
– Det rör sig utan tvekan om det antal miljoner kronor, säger VD Niclas Carlnén till Kvällsposten.

Det är ingen hemlighet att Malmö FF är Sveriges rikaste fotbollsförening. Men trots det påverkas klubben ändå av konsekvenserna av coronaviruset.
– Vi ser att vi får en effekt mot oss och det är utan tvekan så att det rör sig om ett antal miljoner. Matcher flyttas, införsäljningen till sponsorer… Där har vi visserligen gjort det mesta av jobbet redan men det är fortfarande en del där som inte är helt klart och som det är frågetecken kring, säger Carlnén.

Ambitionen är att Allsvenskan ska dra igång i början av juni. Publikintäkter utgör en stor del av de svenska klubbarnas ekonomi och så även för Malmö FF.
– Om matcherna spelas i år och med publik då ska det inte vara en procentuellt jättestor avvikelse. Men eftersom vi omsätter ganska mycket så kan det bli mycket pengar ändå. Det är bland annat därför vi valde att permittera visa delar av personalen från 1 april.

Enligt nuvarande planering är målsättningen att kunna spela klart serien i slutet av året som vanligt. Olika medier har rapporterat om att det kan röra sig om 30 omgångar på 26 veckor.
– Det man kan anta är att om allsvenskan tajtas ihop med ett tätare spelschema så påverkar det intäkten för det blir fler matcher på kortare tid och det brukar påverka publiksnittet till det lägre. Men jag tror att det viktigaste är att vi kan spela klart allsvenskan under 2020. För då kommer det att ha en mindre påverkan, men det kommer fortfarande att röra sig om många miljoner som vi förlorar.

Malmö FF ska även in i ett kval till Europa League. Vanligtvis genomförs kvalet under sommaren men med tanke på den rådande situationen finns det mycket som talar för att även det kommer att skjutas upp.
– Med den bakgrunden vi har kan vi säga redan nu säga att det är högst troligt att vi inte spelar kval till Europa League vid de datumen vi brukar göra utan att det bli senare.

Foto: Bildbyrån