Doldisdebutanten i MFF 2022, Raymond Adjei: ”Användbar i många positioner”

En energifylld mittfältare född 2004 som på drygt ett halvår tog sig från P17 till A-lagsdebut för Malmö FF?
Det är inte bara Hugo Larsson som passar in på den beskrivningen, utan också Raymond Adjei.
Men till skillnad från Larsson har Adjei börjat att ändra sin position. 

Annons

Adjei har kommit fram i skymundan. Det här är hans första intervju någonsin, och skulle man inför säsongen fråga vilka tre från P19 som skulle debutera i Svenska Cupen den här hösten så hade nog många sagt André Alvarez Perez, Mamadou Diagne, och någon till. Få hade nog sagt Adjei, som inledde säsongen på bänken i P19 efter att ha blivit uppflyttad från P17 i vintras.

Men Adjei fick börja träna mer med A-laget när Andreas Georgson var interimtränare, och det var också en annan förändring som gav en snabbare väg till debuten. Under året har han gått från central mittfältare till att vara högerback.
– Jag blev lite förvånad över debuten (mot Brålanda). Jag hade det lite på känn, men jag blev ändå lite chockad. Det var faktiskt Hugo Larsson som sa det till mig. Han skrev att jag skulle med, säger Adjei till Fotboll Skåne.

Debuten kom efter att han hade tagit en startplats som högerback i P19.
– Men man kan säga att jag är en allroundspelare. Det spelar inte så stor roll var jag spelar. Jag gör mitt yttersta oavsett, även om jag i grund och botten är en central mittfältare. Nu har det blivit mer högerback. I ungdomslandslaget spelar jag också högerback. Ibland säger folk att jag är bättre som central mittfältare, ibland säger folk att jag borde satsa på ytterback, men det spelar ingen roll.

P19-tränaren Max Westerberg fyller i:
– Han är väldigt energifylld. Det är hans signum och också hans utmaning. Att han ska lära sig när han ska utnyttja det fullt ut och när han inte ska göra det.
– Han har också en spetsegenskap som få spelare har: han kan använda sin höger- och vänsterfot nästan lika bra. Det går nästan inte att säga vilken som är bäst. Det kan vara extra nyttigt som ytterback eftersom det ger tränaren extra flexibilitet i var man kan använda dig.

Adjei är en spelare som man ofta märker av i matcherna just på grund av hans arbetskapacitet. Han tar för sig och vill sätta prägel på matchbilder.
– Det är väl lite som min karaktär som person. Jag är extrovert, jag gillar att ta plats, och det speglas nog på planen. Jag vill ta tag i det. Det är väldigt viktigt för mig, säger Adjei.
– Kanté var den jag såg upp till tidigare, för han var som en aggressiv stridsvagn på mittfältet.
– Men eftersom jag har bytt från mittfältet till ytterbackspositionen så kollar jag mer på ytterbackarna. Det finns många bra ytterbackar, men om det är någon spelare spelare som jag kollar på nu så är det Alphonso Davies, även om han är vänsterback. Sedan även Wan-Bissaka. Han är inte så bra just nu, men jag tittade en del innan på honom.

Har du några andra bra egenskaper? 
– Jag tycker att jag har bra blick för spelet. Jag kan bryta linjer med passningar. Sedan ganska bra teknik.

Raymond Adjei, eller Ray som vissa kallar honom, började i BK Olympic som åttaåring och flyttade till MFF när han var tolv år tack vare Samer Ali (som var materialare för MFF:s A-lag ett tag). Adjeis föräldrar är födda i Ghana och kom till Sverige när de var 23 respektive 18 år, och de arbetar nu som mekaniker respektive undersköterska. Både Raymond och hans storasyster är födda och uppvuxna i Sverige. Han är också MFF-supporter.
– Sedan jag började spela för Malmö FF så har jag alltid velat se alla matcher. Jag missar inte en enda. Om man inte kan vara på plats så ser man den på TV. Det är en självklarhet för mig. Stort hjärta för Malmö FF.
– Nu siktar man på A-lagskontrakt, sedan får man se hur det går med det.

Något som kan förenkla vägen till A-laget är just hans positionsbyte. Det finns redan en lång rad unga centrala mittfältare i MFF (Hugo Larsson, Sebastian Nanasi, David Edvardsson, August Karlin, Ismaël Sidibé, Hugo Bolin, Markus Björkqvist…), men det råder stor brist på unga ytterbackar. Den bristen blev ännu tydligare när Emil Lindman lämnade MFF P19 för att spela för Landskrona BoIS i Superettan.
– Många av de här besluten (kring spelares positioner i P19) är det inte jag personligen som har kommit fram till själv. Det är inte som att jag har suttit på min kammare och kommit på det, utan det är något vi diskuterar i ledarstaben och med våra chefer, säger Westerberg.
– Vi kollar i större kontext än inför en laguttagning, till exempel hur vi kan optimera Raymonds chanser att bli A-lagsspelare hos oss. Det här har vuxit fram under året. Tidigare har han varierat. Ibland har han varit yttermittfältare eller centralt.
– Nu närmar han sig, både åldersmässigt och hierarkiskt, att bli A-lagsspelare hos oss. Då blir det viktigare och viktigare att specialisera honom ordentligt.
– Jag tror att när han blir seniorspelare så kommer han att ha en position som han är specialiserad på, men att han ändå är användbar i många positioner. Han kan vara till höger och till vänster. Som ytterback, vingback, ytterforward, och som central mittfältare, både som en ”nummer sex” och en ”åtta”. Han har en arbetskapacitet som är enorm. Där har vi åtta olika roller.

Foto: Bildbyrån