Det är klart – MFF seedat genom hela Europa League-kvalet

Jag missade helt att Sivasspor förlorade i sista omgången av turkiska ligan i söndags. Det betyder att oavsett hur det går i den turkiska cupfinalen och i skiljedomstolen är Malmö FF seedat genom hela EL-kvalet – så länge de är kvar.

Inför årets kval nådde Malmö FF en ny rekordnivå på sin uefapoäng: 22,0. Eftersom man var seedade genom hela EL-kvalet förra året borde det bli likadant i år. Men det blev betydligt mer spännande än jag räknat med.
Inte förrän i söndags blev det klart, när Sivasspor förlorade och Besiktas vann i turkiska ligans sista omgång. Nu kvittar det vem som vinner cupfinalen i Turkiet, om Trabzonspor får spela i Europa eller inte, om Roma eller Milan kommer femma i Italien eller om Arsenal vinner FA-cupen. Malmö FF kommer att vara seedat genom hela Europa League-kvalet.
Eftersom högrankade Besiktas blev trea och antingen går till CL-kval eller direkt till EL-gruppspelet kommer minst ett av Turkiets två lag i EL-kvalet att vara sämre rankat än Malmö FF, och det räcker för att äntligen kunna sig att det är klart. MFF kommer att vara seedat även i ett eventuellt playoff.

Att Malmö FF är seedat genom hela EL-kvalet innebär dock inte några garantier för att MFF går till Europa Leagues gruppspel för tredje året i rad. Alla matcher i kvalet måste vinnas för att man ska ta sig till dit igen. Däremot innebär det att Malmö FF bara kommer att få möta lag som är lägre rankade än dem själva och man slipper risken att stöta på de bästa.
Genom de senaste årens Europaframgångar har man nu skaffat sig ett gyllene läge inför kvalet och fortsatta Europaäventyr.
Seedningstabellerna uppdateras efter torsdagskvällens matcher, så jag återkommer på fredag om vilka motståndare MFF kan förväntas stöta på. Då vet vi också om MFF börjar i första eller andra omgången, beroende på hur det gått i finalen av Svenska cupen.

Foto: Bildbyrån

Annons