Den 39-åriga förebilden i MFF:s damlag: Josefine Carlsson

Hon hjälpte till att ta Borgeby från Division 5 till Division 2.
Hon hjälpte till att ta FC Bjerred/Dösjöbro från Division 5 till Division 1.
Nu ska Josefine Carlsson påbörja Malmö FF:s resa mot Damallsvenskan.

Den kanske mest unika karriären i Malmö FF just nu tillhör mittbacken Josefine Carlsson.

IF Lödde-produkten blir 40 år i maj, har spelat A-lagsfotboll under fyra olika decennier, kan definiera drygt tio år i Borgeby som “ett tag” av karriären, och det här är tredje klubben där hon är med från start i lägsta divisionen och försöker att jobba sig högt upp i seriesystemet.
– Allt det här låter ju helt…, säger Carlsson och skrattar innan meningen tar slut.

Till och med en fråga om vilket år hon gjorde A-lagsdebut är lite knepig, eftersom det är så mycket att komma ihåg. Troligen var det runt 1998, när hon började att spela igen efter ett par års ryggbesvär.
– Då var vissa knappt ens födda i det här laget.

Hon har dock hållit en hög nivå i många år. 2017 sa tränaren Fredrik Jahnfors till Skånska Dagbladet att hon “aldrig har varit bättre än vad hon är nu”. I en annan intervju, med Sydsvenskan 2015, sa han att Carlsson var den i Dösjöbro som hade störst betydelse och var “själen och hjärtat i laget”.

Lagkamraten Andrea Sjögren sa till Fotboll Skåne att Carlsson var som hennes förebild, sett till vilken fysisk form hon har kunnat hålla uppe.
– Jag fick ”Nisse” (Fredrik Jahnfors, tidigare Nilsson) som tränare 2006, tror jag det var. Han har så otroligt bra ledarskap, säger Carlsson.
– Jag tror det har gått bra för mig eftersom jag har fått så mycket förtroende från honom och tränarna. Sedan var jag lagkapten där länge. Just det gjorde att jag tog mer plats i laget än vad jag gjorde tidigare. Det har drivit mig att bli bättre.

Vid sidan av planen är hon kvalitetsingenjör och har i många år jobbat inom medicinteknik. De senaste fem åren har hon sysslat med en mekaniskt bröstkompressionssystem vid namn LUCAS.

På planen hjälpte hon till med att ta upp Borgeby från Division 5 till Division 2. 2010 var hon med och startade upp FC Bjerred i Division 5, en klubb som senare slogs samman med Dösjöbro och som tog sig upp till Division 1.

MFF blir alltså tredje gången där hon börjar längst ner i seriesystemet.
– Det blir ju speciellt här eftersom det är helt andra förutsättningar, men jag är sjukt stolt och nöjd över att ha tagit upp lagen tidigare. Jag var väl i valet och kvalet om jag skulle fortsätta spela, för jag är ändå i den här åldern. Jag kunde nog inte mentalt vara där för att ladda om med en satsning (i Dösjöbro) mot Elitettan. Sedan var det så inspirerande att vara med i en sådan här satsning. Jag är inte alls någon ”bolltrollare”, men jag har mycket rutin och kan bidra med mycket där.
– Sedan är ju hela träningsgruppen fantastisk och otroligt bra här. Tre-fyra gånger i veckan är det jättehögt tempo på träningarna och bra stämning i laget. Det här ger mig så mycket. Sedan att vi ska spela i Division 4… Det spelar inte så stor roll, för vi ska utveckla vårt spel och alltid ge 100 procent oavsett om det är match eller träning.

Det har dock inte alltid varit en rak väg uppåt i seriesystemet. 2016 åkte Dösjöbro ur Division 1, och efter att de fick oavgjort mot Södra Sandby i Division 2 år 2017 behövde de vinna samtliga återstående matcher för att gå upp igen.

De vann sju av sju.
– Vi hade kniven mot strupen hela hösten.
– Det är nog mitt sjukaste minne från fotbollen. Den glädjen när det var klart, det var så jäkligt häftigt.

Tidigare porträtt av MFF:s damlag

Anfallaren Andrea Sjögren – spelare, anställd, och tränare i Malmö FF

Målvakten Emma Svensson – från ståplats till MFF-målet: ”Har aldrig funnits något annat lag”

Foto: Bildbyrån