David Edvardsson hoppas på debut i Allsvenskan redan i år

Hemma i Grebbestad spelade David Edvardsson i B-laget tillsammans med sin pappa och A-lagsfotboll i division 1. Men nu är siktet inställt på Allsvenskan för den 18-årige mittfältstalangen, som inför årets säsong flyttats upp i MFF:s A-trupp.

– Jag sätter upp mål inför varje säsong. I år är det att få göra allsvensk debut och efterhand försöka ta en plats i startelvan, säger han bestämt när Fotboll Skåne pratar med honom efter en av veckans träningar.
Det är en rätt högt satt målsättning`
– Det ska inte vara enkelt att nå sina mål, så är det ju.
Hur många positioner tror du att du kan konkurrera på?
– Mest centrala mittfältet.
Vad tror du kommer att avgöra om du lyckas?
– Hur hårt jag jobbar på träningarna. Det gäller att alltid ge allt. Sedan även att undvika skador.
Förra året gick David Edvardsson skadad halva den korta P19-säsongen. Han bröt tummen och var borta 1,5-2 månader efter en nödvändig operation. Därför blev det bara 13 matcher 2020.
Något liknande får inte hända nu när han ska etablera sig på A-lagsnivån i MFF. Redan ifjor tränade dock han och flera andra P19-spelare mycket med A-laget.

I och med att han bara är 18 år kan han hela den här säsongen förutom i A-laget och U21 även spela i P19 och han erkänner att det finns en sak som lockar med att då och då få matcher där också. Inte minst mot slutet av säsongen.
– P19 kan ju också vinna SM-guld. Det vill jag gärna vara med om.
Vad tycker du om MFF:s metod att matcha de bästa 16-17-åringarna i P19 och 15-16-åringara i P17?
– Jag tycker att det är en väldigt bra idé. Det blir kanske lite svårare att vinna, men när jag kom med i P19 som 16-17-åring och fick spela mycket hade jag stor nytta av det.
Samma sak gäller seniormatcherna han fick spela i Grebbestads IF innan han flyttade till Malmö.
– Det är definitivt bra att ha med sig. Nu vet jag att jag klarar av A-lagsfotboll, det hårdare tempot och de tuffare duellerna. Jag är inte den fysiskt starkaste så jag får hitta andra saker att kompensera med.
I en tidigare intervju såg jag att du beskrev dig själv som två spelare i en, du kan både vara en defensiv mer gnetig mittfältare och en offensiv mer konstruktiv och kreativ. Vad är du mest och helst?
– En fin kreativ spelare såklart. Men man måste kunna göra det defensiva också. Jag är ganska nöjd med att kunna göra båda sakerna. Ska jag likna mig vid någon MFF-spelare så får det bli Bachirou.
Om du själv får framhålla vad du lever på som fotbollsspelare; är det fysik, teknik, passningsskicklighet, spelsinne eller något annat?
– Passningsskicklighet och spelsinne i så fall, att kunna läsa spelet och ta smarta beslut. Eftersom jag alltid varit rätt liten har jag behövt en massa andra saker för att kompensera. Därför har jag alltid varit ganska spelskicklig och smart.

När han skulle lämna Grebbestads IF hade David Edvardsson bud från åtskilliga klubbar. Men MFF lockade mest och när han nyligen flyttades upp permanent i A-truppen tog han det lite grann som ett bevis på att han valt rätt.
– Det är det största som hänt mig i min karriär, så det är väldigt stort.

Hemma i Bohuslän är familj, släkt och vänner stolta över att det går bra för honom.
– Jag har mycket kontakt med många i Grebbestad, flera i familjen är involverade i Grebbestads IF och jag kollar alla matcher jag kan med laget. Tidigare när jag var hemma någon gång tränade jag med dem också. De är stolta!
Och så var det det där med matchen han spelade med pappan Henrik i B-laget.
– Vi förlorade på en straff som pappa orsakade.
När Henrik spelade i division 2 och 3 för Grebbestad gick det betydligt bättre. Och det är en riktig fotbollsfamilj. Davids storebror Victor tillhör den nuvarande division 1-truppen.

MFF:s rutinerade P19-tränare Roland Larsson är övertygad om att David Edvardsson kan nå långt.
– Vi följde honom när han var i landslaget. Han vara nere hos oss och började sedan på fotbollsgymnasiet. En väldigt spelskicklig innermittfältare som är bra både offensivt och defensivt, och har tagit steg hela tiden hos oss. Väldigt bra blick för spelet, serverar andra med bra passningar hela tiden, och är bra på att vinna boll. Han är en trygg och bra kille på alla sätt och vis.
Är han redo för Allsvenskan 2021?
– Om du tittar på andra i hans ålder så kan han absolut spela i Allsvenskan. Sedan är det ju en konkurrenssituation. I Malmö FF är det som tuffast i Sverige, men att han skulle kunna växa in och spela Allsvenskan, det tycker jag han har visat när vi har spelat internmatcher, när vi har mixat matcher med A-laget. När de har spelat fullstort med A-laget har han gjort det väldigt bra. Med lite tålamod och några chanser tror jag absolut han skulle kunna växa in. Det finns spelare i samma landslag som har spelat bra i Allsvenskan, så det finns ingen anledning att tro att han inte skulle klara av det.

Foto: Bildbyrån

Annons