Corona slår mot Supporterhuset: ”Support your locals!”

En uppskjuten allsvensk premiär och ett lamslaget samhälle slår åt många håll.
Supporterhuset i Malmö är inte immuna mot den situation som uppstått.
– Om det här fortsätter för länge är vår existens hotad, säger Christian Bruun, ordförande, till Fotboll Skåne.

På Malmös gator ekar det tomt på folk i coronakrisens fotspår, och runt om i staden är det många aktörer som redan nu märker effekterna. Supporterhuset på Södra Förstadsgatan har också märkt en jobbig nedgång i intäkter.
– Det kom som ett brev på posten den dagen när Folkhälsomyndigheten gick ut med sina rekommendationer, då såg vi redan dagen efter att siffrorna gick ner jättetydligt, säger Mikael Jönsson, verksamhetsansvarig, till Fotboll Skåne.
– Vi är utsatta. Den här tiden på året börjar folk preppa för säsongsstart. ”Jag ska nog ha den där tröjan, jag är riktigt sugen på att gå på den där föreläsningen”. Nu faller allt det, fyller ordförande Christian Bruun i.

Supporterhuset är en ideel förening som ämnar stärka engagemanget kring Malmö FF. I sin lokal bedriver man caféverksamhet, har en flaggverkstad, säljer merch och vill i korthet fungera som en knutpunkt för supportrar i alla åldrar.

Som en följd av coronakrisen har SvFF – på inrådan från medlemsklubbarna i SEF – beslutet att man ska starta Allsvenskan i månadsskiftet mellan maj och juni om allt vill sig väl. Att premiären blivit uppskjuten är ett problem, men på Supporterhuset ser man det som en fördel att nu kunna jobba mot ett specifikt datum.
– Vi lägger en plan för hur vi ska släppa kläder, som många gånger är baserat på hur säsongen ser ut och när stora matcher ska spelas. De planerna är långt gångna redan, och kläder är beställda för att vi ska ligga bra på det. När folk är sugna på att köpa vill vi kunna stå här redo. Men nu blir det lite så, hur mycket vågar vi trycka rent likviditetsmässigt? Man får väl köra i lite försiktigare mängder, säger Mikael Jönsson.
– Vi är sårbara på det sättet. Därför är det viktigt för oss att folk stöttar. Vi är fortsatt beroende av våra sponsorer och de företag som går in med 15 000 eller mer om året, eller blir stödmedlemmar för 5 000. Det gör stor skillnad för oss. Vi har ändå en heltidsanställd. Just nu är vi det enda supporterhuset i hela Norden. Vi vill ju inte falla på det här, fortsätter Christian Bruun.

Samtidigt är Supporterhuset noga med att poängtera att verksamheten fortskrider precis som vanligt, åtminstone tills vidare. Handdesinfektion finns på plats för besökarna, och i cafét är man extra noga. Förhoppningen är att folk ska fortsätta komma förbi och köpa merch, äta wraps, fika och engagera sig.
– Communityt är stort och det finns mycket engagemang, men det är en hyra som ska betalas, moms och arbetsgivaravgifter. Det måste in pengar liksom. Vi har öppet, och allt vi har här inne är precis som vanligt, säger Mikael Jönsson.

Redan innan coronaviruset hade Supporterhuset en ansträngd ekonomi, och situationen riskerar såklart att bli mer ansträngd i nuvarande läge. Christian Bruun hoppas att Supporterhuset kan fylla en viktig roll när MFF-abstinensen växer sig större, och hoppas att folk tänker till för att stötta lokala aktörer i tuffa tider.
– Det är som alla pratar om i samhället nu: support your locals. Man ska ju inte gå till HM nu och köpa sig en ljusblå t-shirt eller halsduk. Gå hit i stället, och spendera pengarna på något som kommer tillbaka i något lokalt. Som går till barn och ungdomar som hänger i den här föreningen. Så är det ju alltid, men nu är det extra viktigt för att vi ska överleva.

Foto: Christian Bruun och Mikael Jönsson