Årsmötet ska stärka skyddet av MFF:s klubbemblem på matchdräkterna
I två motioner som lämnats in till MFF:s årsmöte vill man säkerhetsställa skyddet för MFF:s klubbmärke i samband med föreningens tävlingsmatcher. Den hårt kritiserade tredjetröjan ”European Nights” ska inte kunna upprepas. MFF-styrelsen håller med och föreslår en stadgeändring.
I stadgarna är det paragraf 28.1 som reglerar utseendet på matchdräkterna.
I en ändring som togs redan på årsmötet förra året lade man till att strumporna också ska vara ljusblå:
”Ordinarie tävlingsdräkt är ljusblå tröja och strumpor samt vita shorts.”
Eftersom det krävs beslut på två årsmöten ska den ändringen definitivt fastställas när det är dags den 4 mars i år.
Med anledning av motionerna föreslås ett tillägg:
”Klubbemblemet med av årsmötet fastställd form och färg eller, i särskilda fall, ett historiskt officiellt klubbemblem, ska finnas på tröjorna.”
För att det tillägget ska träda i kraft krävs ett ja på årets möte OCH 2024.
Den ena motionen är inlämnad av medlemmen Harald Jarl.
I den yrkas att paragraf 28.1 ska ändras, vilket alltså MFF föreslår i ett förslag som behandlas före motionerna. I yttrandet om motionen säger styrelsen:
”Eftersom styrelsen stöder motionens förslag har styrelsen valt att lägga fram ett konkret förslag på stadgeändring i denna fråga redan vid detta årsmöte, så att det första beslutet av de två som erfordras för stadgeändring kan fattas vid innevarande årsmöte och inte först vid årsmötet 2024.”
Den andra motionen är inlämnad av medlemmarna Martin Ringstrand, Ola Nilsson, Johannes Claesson, Kalle Wigren, Martin Frigge och Anna Kaminska.
Motionärerna betonar att det är att det är särskilt viktigt att emblemet finns väl synligt och i rätt form och färg på de tröjor spelarna bär när de representerar föreningen i träning och match i Sverige och Europa och har därför tre specifika yrkanden:
– att föreningens samtliga spelare alltid ska bära emblemet/klubbskölden i originalfärger, det vill säga i blått och vitt, på matchställ och träningskläder som bärs i sammanhang där föreningen officiellt representeras i träning och match,
– att undantag bara får göras vid kampanjer för sociala projekt kopplade till föreningens värdegrund alternativt särskilt framtagna jubileumsställ med användande av äldre versioner av klubbemblemet,
– att beslutet tillämpas utan att vid beslutstidpunkten redan ingångna bindande överenskommelser måste brytas.
Styrelsen yrkar bifall till förslaget efter att ha gjort följande förtydligande:
”Efter diskussion med de medlemmar som har lämnat in motionen har innebörden av yrkandena klargjorts enligt följande. Det första yrkandet handlar om att emblemet ska finnas i originalfärger på matchställ och träningskläder som bärs i träning och i matchspel. Kläder som bärs vid inmarsch och under uppvärmning omfattas formellt inte av yrkandet. Det tredje yrkandet anger att kläder som Malmö FF vid tidpunkten för beslutet redan har köpt eller redan har tecknat bindande överenskommelse om får användas.
Bakgrunden till motionen och förslaget till stadgeändring är att det länge funnits ett missnöje med hur klubbemblemet behandlats på föreningens kläder.
Ett missnöje som kulminerade i samband med lansering av tredjetröjan ”European Nights”.
Harald Jarl beskriver i sin motion det som att MFF skändade klubbemblemet genom att presentera sponsorernas namn i avvikande färg, men emblemet ton i ton. I motion två beskrivs det så här:
”Vi var många som provocerades av att föreningens emblem, klubbskölden, gjorts “ton-i-ton” på den svarta tröjan och därmed knappt syntes alls.”
Motionärerna skriver också:
”Klubbemblemet är, kanske tillsammans med den ordinarie tävlingsdräkten i himmelsblått och vitt, föreningens främsta visuella kännetecken och symbol. Därför är det också så viktigt att det får den framskjutna placering det förtjänar.”
MFF lyssnade snabbt på kritiken efter European Nights-lanseringen och i matcherna som spelades i tröjan senare under säsongen var emblemet i blått och vitt. På medlemsmötet i december poängterades också att det är original-emblemen som ska användas på matchställen.
Att man även har med ”historiskt officiellt klubbemblem” i förslaget i tillägget i paragraf 28.1 beror på att man vill ha kvar möjligheten att i samband med föreningshistoriska jubileer använda särskilt framtagna matchtröjor med historiska klubbemblem. Men då ska det vara historiskt fastslagna tidigare utformningar. Något utrymme för att ta fram nya jubileumsklubbemblem – som gjordes 2010 – finns inte.
Foto: Bildbyrån