Analytikern från Hong Kong som följer MFF: ”Omöjligt att vara objektiv”
Den icke-tränaren som nu gör djupast spelanalyser om Malmö FF sitter sex tidszoner bort och ser klart livematcherna klockan tre på nätterna.
Mak Pakhei från Hong Kong valde nämligen att följa MFF i år.
– Man kan sätta lite cirklar och dra sträck på spelare på en skärm som om det vore schack, men det funkar inte att bara göra så, säger han till Fotboll Skåne.
Det var ett annat himmelsblått lag som började allt detta.
– Jag är Manchester City-supporter och det som inspirerade mig var Pep Guardiola. Det man diskuterar i fotbolls-Hong Kong är om Guardiola är en ”fraud” eller en väldigt framgångsrik tränare. Jag ville veta svaret på det, särskilt det taktiska perspektivet. Jag ville veta mer.
Mak Pakhei är 20 år, född och uppvuxen i Hong Kong, pluggar statsvetenskap, och bor i ett land där det knappt finns något intresse för eller någon kvalitet på lokalfotbollen. Han började att skriva taktiska analyser på kinesiska, men bytte till Total Football Analysis för att skriva på engelska och kunna diskutera fotbollsidéer med fler personer.
Mitt i det valde han att börja analysera Malmö FF.
– Jag försöker att komma in på en tränarkarriär, men nu kollar jag mest på en massa matcher. Jag kollar på Allsvenskan för att jag ska vara utbytesstudent i Sverige antingen 2021 eller 2022. Jag vill lära mig mer om fotbollskulturen först. Det är såhär jag läser på, och då valde jag Malmö FF eftersom det är en stor klubb och jag vill plugga i Malmö.
– Jag gör gärna något inom fotbollen när jag kommer till Sverige, även om det bara skulle vara lite praktik eller något. Jag vill jobba med tränare eller annat fotbollsfolk i Sverige för att få mer erfarenhet av sporten.
En del av analysen av Pakhei på Total Football Analysis.
När du kollar på en fotbollsmatch, hur gör det då?
– Jag kollar först och främst som en supporter. Det är en väldigt känslomässig sport, det handlar så mycket om människor och allt är kaotiskt. Supportrar vill se mål och snygga anfall. Man kan skrika av glädje ena stunden och 90 sekunder senare gråta över ett insläppt mål.
– Analyserar man fotboll är det omöjligt att vara objektiv. Man har sina känslor, och varje analys är subjektiv bedömning av ens syn på matchen. Det jag försöker göra är att se mönster i spelet, men vi får återigen komma ihåg att det här är en sport med människor inblandat. Taktik är viktigt, men det viktigaste är den mänskliga delen.
– Visst, man kan också bara sätta lite cirklar och dra sträck på spelare på en skärm som om det vore schack, men det funkar inte att bara göra så.
Hur många gånger kollar du på samma match?
– Det beror på matchens komplexitet. Om ett lag har 70 procent bollinnehav och bara försöker attackera, då kan det räcka med att kolla en gång för en snabbanalys. Ibland är det en klart mer komplex match, som Malmö FF:s mot IFK Norrköping nyligen. Bägge lagen har utvecklats och bägge lagen har tränare som försöker implementera mer av sina idéer.
– Om man försöker kolla på en taktisk detalj, en spelarinsats, eller efter en tränarförändring, då kollar man först matchen en gång för att se ”the big picture” och för att veta vad man ska kolla på andra gången.
När det gäller MFF 2020 säger han att det är för tidigt att dra stora slutsatser, i och med att den nya tränaren fick en så speciell försäsong.
– Det har varit en svår situation för Jon Dahl Tomasson att ta alla sina idéer och få ihop det. Det är för tidigt att döma honom. Mot vissa starkare lag, som IFK Norrköping och Djurgården, så försökte han dock lite annorlunda saker. Laget ser ganska annorlunda ut mot det som mötte Wolfsburg tidigt på året.
– Jag tycker att man kan dela in det i två olika delar av säsongen. Först kändes det som Dahl Tomasson ville ha mycket bollinnehav. Det var mycket boll i backlinjen, och mot exempelvis Varberg hade Malmö FF 600 (lyckade) passningar. Mot slutet tycker jag inte de har haft lika stort fokus på bollinnehav. Det känns som att han har blivit lite mer praktiskt lagd. Det finns kanske tid längre fram för att implementera alla sina idéer, men de senaste matcherna har de varit fler direkta och färre komplexa passningar. Det underlättas av Ola Toivonens ankomst. Han har varit fantastisk sedan han kom in.
– En annan sak som har hänt är ju att Christiansen har droppat ner. Det blir annorlunda med en så mycket mer offensivt inriktad spelare på centralt mittfält, en som också kan slå bra passningar. Fortsätter han där kommer det att ändra lagets spelsätt en del.
Finns det någon spelare från Hong Kong som ens kan vara aktuell för en allsvensk klubb, eller är nivån för låg?
– Det är inte bara att spelarnivån är för låg. Tränarna har generellt ett ganska gammalt tankesätt. De kollar mest på gammal engelsk fotboll. Slå bollen framåt, är man inte bra nog så får man spela ytterback, man säger åt folk att inte dribbla… Det finns några bra tränare, men inte många.
– Särskilt på ungdomssidan. Våra unga spelare får inte tillräckligt bra utbildning och sedan är det för sent. Och alla ligalagen värvar utländska anfallare som dominerar med fysik. Det skapar obalans i ligan.
– Till detta har vi inte tillräckligt många planer. Hong Kong är inte särskilt stort, och det är bergigt och finns inte plats för fotbollsplaner. Det är bara ett enda lag som har en egen träningsanläggning. Andra får boka planer från staden och det är ett komplicerat system. Spelare får aldrig tillräckligt många träningstillfällen. Problemet i Hong Kong är att det är mycket ”business”. Det finns inte så många jobb eller möjligheter i fotbollen här. Folk jobbar på kontor, men inte i sportens värld. Det finns inte många chanser i den lokala fotbollen. Jag spelade i en akademi i 3,5 år och det var intressant. Jag är inte tränare än så länge, men jag är säker på att jag kommer att försöka i framtiden.
Analys MFF-IFK Norrköping
Analys Elfsborg-MFF
Analys MFF-Djurgården
Foto: Bildbyrån