Agentkostnad för att förlänga Lewickis kontrakt: 1,6 miljoner

Agenterna drar in stora pengar i svensk fotboll.
Expressen har gått igenom hur mycket förmedlarna har fakturerat vid spelaraffärer på senare år.

Annons

I oktober 2019 förlängde Oscar Lewicki sitt kontrakt med MFF till och med 2024. Martin Dahlin var agenten som var iblandad i affären och för det fick han bra betalt.

Eftersom klubbarna sedan en tid tillbaka ska redovisa sina kostnader till agenter är den typen av utgifter numera offentliga via Fotbollsförbundet. Nu har Expressen gjort en sammanställning över hur mycket pengar som de allsvenska klubbarna betalat ut till agenter. Under 2019 och 2020 betalade Malmö FF ut 8,3 miljoner kronor till förmedlare.

Under båda åren var Martin Dahlin den agent som MFF betalade ut mest pengar till med 1,6 miljoner respektive 1,2 miljoner. Under 2019 var den enda affär som Dahlin var listad i förlängningen av Lewickis kontrakt. Dahlin fick alltså minst 1,6 miljoner för det jobbet.
– Jag kommer inte att kommentera sådana detaljer. Hur summor är fördelade och detaljer i avtal är mellan parterna som slutit dem. Däremot vill jag poängtera att jag tycker att det är jättebra med transparens kring det här, säger MFF:s vd Niclas Carlnén till Expressen.
– Regelverken är under översyn av Fifa och det välkomnar jag. Sedan måste det vara på ett sådant sätt att man inte avslöjar affärshemligheter, men generellt är det bra med transparensen.