Thomas Gabrielssons ovanliga resa till HIF: “En roll jag gillar”

AYIA NAPA.
Olof Mellberg ville ha Thomas Gabrielsson som assisterande.
Då kunde 38-åringen inte tacka nej till erbjudandet från HIF.
– Jag gillar hans tanke och hur han ser på fotbollen, människor, det taktiska och ledarskapet, säger Thomas Gabrielsson till Fotboll Skåne.

I slutet av november presenterades Thomas Gabrielsson som ny assisterande tränare i Helsingborgs IF. Det var en dryg månad efter att han fått lämna sitt uppdrag som huvudtränare för Västerås SK i Superettan, ett beslut som den sportsliga ledningen fick mycket kritik för.

Men låt oss ta det från början. Thomas Gabrielsson är född och uppvuxen i Schweiz, där hans två svenska föräldrar både träffades och sedan fortsatte att arbeta. Under uppväxten i Genève pratades det svenska i hemmet, men Thomas Gabrielsson och hans bror pratade hellre franska. Det gjorde att svenskan aldrig satte sig. Men Thomas Gabrielsson hade trots det drömmen om att någon gång få flytta till Sverige.
– Jag har alltid velat bo i Sverige. Jag känner mig jättesvensk, och har alltid sagt att dagen jag har möjlighet att leva i Sverige ska jag göra det. Det är annorlunda i Sverige, och jag älskar naturen och landskapet, berättar 38-åringen för Fotboll Skåne.

I januari 2015 fick han chansen att bli U19-tränare i Västerås SK, efter att han själv tagit kontakt med klubben. Då gick flyttlasset äntligen till Sverige, men tränarkarriären hade han inlett redan i Schweiz.
– Jag blev tränare tidigt, efter att jag fick min tredje korsbandsskada. Då började jag träna seniorer hemma i Schweiz, och första tiden gick jag på kryckor. Det var för 15-16 år sedan.
– Efter det har jag tränat ungdomslag och har vunnit ett schweiziskt mästerskap. De sista två åren innan jag kom till Sverige var jag tränare i schweiziska Division 1.

Men det var i Västerås SK som Thomas Gabrielsson verkligen tog kliv som tränare. Efter ett år som U19-tränare fick han chansen att bli assisterande till Johan Mjällby i a-laget, innan han 2,5 år senare tog över huvudtränaruppdraget själv. Då hade VSK skaffat sig en bra chans att gå upp till Superettan efter en stark vår, och Thomas Gabrielsson såg till att laget både ökade poängsnittet och vann Division 1.

Men varför hamnade en ung huvudtränare med stora ambitioner som assisterande i Helsingborgs IF? Förra året satt Thomas Gabrielsson med ett utgående kontrakt, och med fyra matcher kvar fick han lämna. Då hade VSK fem poäng ner till kvalplatsen.
– Sådan är fotbollen, men jag blev överraskad och hade gärna lett laget under de återstående matcherna, berättade tränaren själv till klubbens hemsida.

Ett par veckor senare kom HIF in i bilden. Thomas Gabrielsson läser UEFA PRO-utbildningen tillsammans med Olof Mellberg, och därför var timingen perfekt för att kunna arbeta tillsammans. När erbjudandet från HIF kom fanns det ingenting att tveka på.
– Jag gillar hans sätt att spela fotboll, och det är många likheter till hur jag vill spela. Jag gillar hans tanke och hur han ser på fotbollen, människor, det taktiska och ledarskapet. Dessutom gillar jag hans stil, och den taktiska flexibiliteten som han gärna jobbar med.
– Det finns många likheter mellan oss. Dels hur vi vill anfalla, och hur vi vill göra på vissa sätt för att lösa situationer. Vi är såklart inte hundra procent lika, för det går inte, men det är många saker som är lika.

Hur känns det att gå från huvudtränare till att bli assisterande igen?
– Jag känner att det är en roll jag kan utantill, och som jag gillar. Det beror också på vilken huvudtränare man har, och vem som då är min översta chef. Men vissa hade det inte funkat, men med Olof passar det jättebra. Jag känner mig delaktig och känner att jag utvecklas.

Så det känns inte som ett steg tillbaka?
– Nej, verkligen inte. Det är ett steg uppåt eftersom det är Allsvenskan nu, och förra året var jag i Superettan. Allting är på en högre nivå och det är stimulerande.

För egen del, har du ambitionen att bli huvudtränare igen?
– Man vet aldrig i framtiden, men det är ingenting jag tänker på nu. Jag är på riktigt jättenöjd med att vara Olof Mellbergs assisterande, och vara här i HIF.

Under lägret har tränarteamet med Olof Mellberg, Thomas Gabrielsson, Sven Andersson och Rickard Engström spenderat många timmar tillsammans med planering av träningar, och tankar om hur man ska utveckla spelsättet. Viljan att arbeta hårt är en av likheterna som förenas hela staben, menar Thomas Gabrielsson.
– Vi är väldigt noggranna, och vi gillar inte att lämna något åt slumpen. Det tror jag är rätt steg för att kunna nå framgångar i HIF, att vi är noga med detaljer också. Det kan hjälpa oss mycket.
– Det är viktigt att få ut max av varje spelare och att få ihop det bra som ett lag. Att vi ska fungera tillsammans och inte bara individerna var för sig. Vi ligger bra till, och är långt framme i faserna som vi hade tänkt oss. Jag tycker att vi är på rätt väg.

Annons