Storklubbar i botten – då räcker kanske inte 30 poäng

Helsingborgs IF har ett poängsnitt som just nu räcker till 30 poäng.
Men med många storklubbar i botten finns risken att det krävs fler poäng för nytt kontrakt.
– Så är det. Det är en märklig säsong där det har visat sig att det inte har skiljt sig så mycket mellan toppen och botten, säger Olof Mellberg till Fotboll Skåne.

2016 skrapade Helsingborgs IF ihop 29 poäng, och hamnade en poäng bakom GIF Sundsvall i den allsvenska bottenstriden. Det innebar att HIF fick kvala, ett dubbelmöte som man tungt nog förlorade mot Halmstads BK.

Tumregeln säger att det krävs 30 poäng för att säkra nytt allsvenskt kontrakt, men flera gånger sista åren har bottenstriden varit tätare än så. 2014 (33 poäng) och 2017 (31 poäng) behövdes det exempelvis mer än så. Olof Mellberg menar att HIF inte har något specifikt poängmål inför säsongsavslutningen.
– Nej, det har vi inte. Vi har det såklart i egna händer, om vi fortsätter att vinna fotbollsmatcher och ta poäng så har vi det i egna händer, vilket är positivt. Men det är klart att man sneglar lite på lagen runt omkring oss också i det här skedet. Men det är fortfarande en match i taget, säger huvudtränaren till Fotboll Skåne.

IFK Göteborg och AIK är inblandade i bottenstriden, och det är även Kalmar FF och Falkenbergs FF med stor vana av ångestfyllda höstar. Olof Mellberg håller med om att det därför kan krävas fler poäng än en vanlig allsvensk säsong för att säkra nytt kontrakt.
– Så är det. Det är en märklig säsong där det har visat sig att det inte har skiljt sig så mycket mellan toppen och botten, med många ovissa matcher. Det har inte minst vi visat i många matcher, där vi har tagit poäng och vunnit mot på förhand tippade topplag i Allsvenskan, och ganska många jämna matcher. Det har varit väldigt öppet, vilket har gjort att ett par storklubbar är där nere. Vi får se var det landar till slut.

Men det måste vara skönt att gå in i säsongsavslutning med en uppåtgående trend formmässigt, med åtta poäng av tolv möjliga på slutet?
– Ja, precis. Men det kan ändras fort. Det gäller fortsätta att verkligen gnugga på. Vi hade en skön känsla efter Norrköping, men sen åkte vi på tre raka förluster där det gick väldigt fort, mot AIK och dubbelmöte mot Sirius. Det gäller verkligen att gnugga nu, och ta varje match som en final.

Foto: Bildbyrån