Så ska HIF-scouten hitta fynd – Fotboll Skåne möter Adil Kizil
Han gjorde fynd efter fynd i Dalkurd.
Nu vill han leta liknande spelartyper till HIF.
Fotboll Skåne tog ett snack med chefsscouten Adil Kizil.
Helsingborgs IF skulle göra om truppen den här vintern och Olof Mellberg ville ha en chefsscout som hjälp. Via Azrudin Valentic kom rekommendationen att ta Dalkurds sportchef Adil Kizil, som tackade ja.
Han hade ett starkt CV. Dalkurd var på 2010-talet en klubb med väl fungerande scouting, där Kizil värvade spelare som andra knappt ens visste vilka de var. Jesper Nyholm (tidigare AIK) värvades från Gamla Uppsala. Henrik Löfkvist (nu Kalmar FF) från Akropolis. Heradi Rashidi (AIK) från Södertälje FK. Rewin Amin (Östersund) hittades i Heerenveens reservlag.
Kizil orkade göra scoutingjobbet som många klubbar tyckte var onödigt mycket slit. Det fanns också ofta en genomgående trend hos värvningarna som blev succéer.
Det hade varit bra talanger i ung ålder, men sedan haft lite otur eller gjort några felval, och som letade efter en nystart. Välskolade, men också härdade av motgångar.
– Det är oftast sådana spelare som har lyckats, säger Kizil och nämner Östersund som en annan klubb som gjorde scoutingen bra i de lägre divisionerna.
– Modou Barrow (nu Denizlispor) var i Norrköping, hamnade sedan någonstans, och sedan slog han igenom i Östersund. Ken Sema var också i Norrköping, sedan Ljungskile, och sedan exploderade. Brwa Nouri var först i AIK och sedan Dalkurd. Det finns en gemensam nämnare.
– Kan du erbjuda sådana spelare en miljö där de får hitta rätt i sin spelstil, med de egenskaperna som de har, så tror vi att vi kan få dem att ta nästa steg här också.
Dalkurd tog ofta spelarna när de kände att de var på väg upp igen. De typerna lyckades generellt bättre i Dalkurd än etablerade värvningar, inkluderat de ”stora namnen” som kanske skulle var ”för bra” för divisionen. Även flera av vinterns HIF-värvningar har nu uppgång efter svackor i karriären.
Ravy Tsouka var fransk U-landslagsspelare, men hamnade i fel klubbar innan en stark höst i Västerås. Joseph Ceesay var på gång i Djurgården ett tag, men fastnade på bänken i Frej på lån innan han fick en fin säsong 2019 i Dalkurd. Brandur Hendriksson startade matcher för FC Köpenhamn i tonåren, men skadade sig och började om på Island.
En annan sak som binder samman spelarna, tillsammans med tisdagens nyförvärv Egzon Bejtulai, är att det handlar om fysiskt bra spelare. Kizil använder ”dynamisk” som ett nyckelord kring vad HIF letar efter.
Olof Mellberg hade under 2019 känt att flera allsvenska lag var bättre än HIF på att springa snabbt och mycket, trots att det är en sådan fotboll som HIF vill spela. De hade generellt en gammal startelva som ofta hade skadeproblematik. Elvan mot IFK Norrköping på hösten var den snittmässigt äldsta av alla Allsvenska lag sedan 2011.
Därför ville de addera de dynamiska egenskaperna till 2020. Alla fyra nyförvärv har det.
– Det är lite det vi har sökt, dynamiska spelare som också har lite mer i sig. Det är ingen tillfällighet att alla nyförvärv har de egenskaperna. Ravy och Joseph har de egenskaperna ännu mer. Tittar du hur mycket de klarar av att löpa så ligger bägge på hög allsvensk nivå i just det. Sedan ska de få de andra egenskaperna, men det är svårt att träna upp någon som genetiskt inte har de delarna.
– Vi ska hitta en som är snabb, som har de fysiska egenskaperna, och som kan lira en del boll – för man kan utveckla fotbollsdelen mer än det fysiska. Vi har haft lite sådan tankegång.
Bejtulai är värvad som mittback, men han är tillräckligt snabb och rörlig för att spela högerback i nordmakedonska landslaget, och kan tänkas passa bra ihop med Andreas Granqvist som mittback. Ceesay är en ytter som är snabb, löpstark, och duktig en-mot-en, och som även har spelat en del vingback. Tvåvägsspelare Hendriksson är relativt dynamisk för att vara en central mittfältare.
Till detta hade HIF värvat två spelare sedan tidigare: Assad Al-Hamlawi från Division 2-klubben Ängelholms FF, och Alexander Nilssons lån blev en permanent övergång. Alla är värvade för egenskaperna som Mellberg vill ha till rollerna i sin 4-3-3-formation, men högerbacken Tsouka kanske är den som sticker ut mest i den dynamiska aspekten även om han inte nödvändigtvis är en startspelare från dag 1.
– Vi tittade på en landskamp när han var klar för oss och då spelade mot Senegal. Han mötte Sadio Mané hela matchen, och de ger bollen till Mané som Barca ger bollen till Messi. Det är deras största stjärna, men Ravy hängde med fysiskt. Mané ryckte och Ravy hängde med. Man ser att han har de grejerna i sig.
– Sedan behöver han jobba på mer, annars hade han inte spelat i Superettan, men vi tror att vi kan få han att växla upp lite till i vår miljö.
Det finns inga garantier kring att någon av de fyra mer etablerade nyförvärven klarar av att spela i en bättre liga än vad de gjorde under 2019, men Hendriksson och Bejtulai har bevisat sig i landslagssammanhang. HIF fokuserar också mer på att nyförvärven ska ha rätt egenskaper för Mellbergs fotbollsfilosofi än att de ska vara etablerade på allsvensk nivå.
Mellberg sa efter tisdagens träning att ytterligare två, kanske tre, nyförvärv ska in och där minst en offensivt lagd spelare. Exakt vilka spelarna blir är inte helt klart.
– Vi hade några namn när jag kom in här. Sedan började några andra dyka upp, man började fundera ”han där, han där…”. Någon är här nu, någon är inte det, men det rör sig hela tiden, säger Kizil.
– Sedan efter de värvningarna ska vi planera för sommaren. Det viktiga är att vi har koll på marknaden. Jag åker till Cypern den 10:e. Där spelas massa ungdomslandskamper. Vilka potentiella finns det där? Och sedan ska vi kolla Superettan, Division 1 och Allsvenskan.
Foto: Bildbyrån