Rörlig och fast hyra för Olympia: ”Vill inte behöva gå till staden”

De allsvenska klubbarna vänder på varje slant i coronakrisen.
Helsingborgs IF ser över flera olika åtgärder, däribland hyran för Olympia.
– Vi har både fasta och rörliga kostnader i avtalet, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotboll Skåne.

Den förmodat uppskjutna allsvenska premiären sätter de svenska klubbarna i en tuff ekonomisk situation, och inte minst Helsingborgs IF står inför en utmaning närmsta tiden.

Fram till att publikintäkterna kommer in, i samband med att matcherna startar, är det ekonomiska läget prekärt. I HIF pågår nu en stor genomlyssning av verksamheten. En kostnad som belastar verksamheten är hyran för Olympia.
Fredrik Hjort, fastighetsdirektör i Helsingborgs stad, berättar att det finns två delar i hyresavtalet.
– HIF hyr delar av lokalerna på Olympia för sina kontor. Det är en löpande kostnad. Den andra delen av hyran är evenemangsbaserad, och då betalar HIF hyra för när man använder Olympia för evenemang, säger Fredrik Hjort till Fotboll Skåne.

I dagsläget, finns det några diskussioner om att reglera tempot på hyresbetalningarna?
– Det är inte en fråga som har varit uppe hos oss. Det är en kontakt som måste initieras av HIF i så fall.

Enligt klubbdirektören Joel Sandborg har HIF inte tagit en särskild kontakt i hyresfrågan än. I det första skedet gäller det att få överblick över helheten.
– Men vi har stående möten mellan oss och staden i arenafrågor. Vi har ett möte planerat, och om ingenting händer som gör att vi måste ta och lyfta den här frågan tidigare får vi helt enkelt se fram till dess vad vi behöver göra för åtgärder, säger Joel Sandborg till Fotboll Skåne.
– Det betyder egentligen att vi för vår del först vill få kontroll på vilka möjligheter åtgärderna från samhället ger oss, och efter det kan vi se en helhet. Det är klart att det sista vi vill göra är att behöva gå till staden.