Rejnhold: ”Hela Danmark stod upp runt landsholdet”

På tisdag går Danmark in i VM i fotboll. Tunisien står för motståndet. Många ser Skandinaviens hopp i turneringen som en möjlig medaljkandidat. Fotboll Skåne har talat med HIF:s dansk Philip Rejnhold om VM, landslaget, hans fotbollskonsumtion och attitydspelare. Rejnhold är, som många andra danskar, optimistisk inför VM och minns med glädje hur han följde landslaget EM-sommaren 2021.

Annons

Det är inte ofta ett skandinaviskt lag kommit till ett VM med så mycket förväntningar på sig som Danmark gör nu.
– Nej. Det kan också vara svårt för laget att de gjorde en bra prestation i EM. Det är nästan samma lag de har nu, med Eriksen också så klart.

– I Danmark finns det en optimism runt det hela, gruppen de hamnade i ska de vidare från. Och därifrån kan allt hända. Självklart handlar det om tur i förhållande till vilka de möter, men jag tror att de har en bra chans att gå till kvartsfinal, säger Philip Rejnhold.

Danmarks grupp innehåller, utöver inledande motståndaren Tunisien, även Frankrike och Australien. Noterbart är att de två sistnämnda var med i Danmarks grupp även i VM 2018. I den gruppen blev landsholdet tvåa bakom Frankrike, närmast före Peru.

Philip Rejnhold har spelat mot många av de danska VM-representanterna, men bara tillsammans med en: Brentford-mittfältaren Mathias Jensen.

– Han har alltid varit jättebra. När vi gick i efterskole (ungefär gymnasiet) spelade och tränade vi ihop ungefär fyra-fem gånger i veckan. Han var i Nordsjælland och jag var i en annan klubb.

Hur är ditt fotbollsintresse annars? Är du en fotbollsnörd?
– Ja, jag kollar fotboll på TV varje dag, om möjligt. Jag intresserar mig för allt och känner till väldigt många spelare, även i Norge och Sverige, även om jag inte spelat mot dem. Det är många saker kring fotbollen som intresserar mig.

Rejnhold har ingen specifik förebild som spelare, även om han som liten gillade Cristiano Ronaldo.

– Jag kollar mer på spelarnas personlighet, deras uttryck på planen.

Du menar deras sätt att föra sig?
– Ja, deras sätt. Jag kan gilla en sådan som (Virgil) van Dijk. Han är cool, hela auran runt om honom. Han är bara lugn hela tiden. Annars skulle det vara en sådan som (Gennaro) Gattuso när han spelade. Han var lagets ledare och bara smaskade på. Det är mer personlighet och utstrålning som jag tittar på nu, än vad spelaren kan.

– Det handlar också om min egen identitet som fotbollsspelare, självklart är det fedt att se sådana som (Lionel) Messi, (Kylian) Mbappé eller Vinicius göra vad de kan med bollen. Man tänker ”wow, hur gör de det?”. Men personligheter och utstrålning och hur det smittar av sig på resten av laget tittar jag mer på, för det är något jag kan ta till mig.

– Vinicius, Messi eller Neymar – deras spel är så klart fint att kolla på, men det är inte det jag kan spegla mig i. Ledare och uttrycket på planen kan jag ta in och göra till en del av mitt spel. Det gör mig och laget bättre.

Har du någon favoritspelare i det danska landslaget?
– Jag kan gilla en spelare som Pierre-Emile Højbjerg. Och Joakim Mæhle. Mæhle kan jag likna mig med spelmässigt, men Pierre-Emiles utveckling genom karriären: Han har hela tiden varit underskattad spelare. Nu är han en stor profil för Tottenham och utöver (Harry) Kane kanske deras viktigaste spelare. För att han är som han är som spelare. Han är duktig och hans inställning till saker är fantastisk.

Man kan väl säga att Højbjerg är landslagets viktigaste spelare också?
– Ja, mer eller mindre. Det sker så mycket när han är på planen. Hans uttryck, de 20 metrarna han löper hem. Han är motorn i laget. Sedan har du en Eriksen som offensivt bestämmer var bollen ska ta vägen. Men Pierre-Emile är den som är kugghjulen för hela laget. Det tycker jag är fantastiskt att se.

Vilket är ditt favoritminne av landslaget?
– Det skulle vara EM 2021. Efter episoden med Eriksen. Hur hela Danmark stod upp runt landsholdet och hur det blev en samlingspunkt för Danmark.

Efter Christian Eriksens hjärtstopp i premiären mot Finland slöt hela landet runt sitt landslag. Via 4-1 mot Ryssland gick man till åttondelsfinal och laget bars fram till en semifinal mot England på bortaplan, där England vann i förlängning (2-1).

– Den glädje det skapade – det är något de (landslaget) saknat i många, många år. Det har ofta funnits förväntningar på Danmark, men det blev alltid besvikelser. Men den sommaren… Jag har normalt sett inte orkat se landslaget på TV, men efter den sommaren…

– Det är så klart för att de gick så långt som de gjorde, men de var (också) en samlingspunkt. Det är mitt största minne.

Foto: Bildbyrån