Publiken kan dröja – fotbollen just nu inte med i pandemilagen

Elitfotbollen hade hoppats att de kunde anpassa publikmängden på ett smittsäkert sätt.
Det hade inneburit publik i premiären.

Men i dagsläget inkluderas inte fotbollen i den föreslagna, mer flexibla pandemilagen.

Regeringen har lagt fram förslag om en pandemilag som gör att verksamheter ska kunna ta emot människor om de kan göra det på ett smittsäkert sätt. Men idrottsminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg har gett besked att fotbollen inte inkluderas i en sådan flexiblare pandemilag, åtminstone inte i dagsläget. Detta skriver Fotbollskanalen.

Det skulle i så fall innebära att det blir fortsatt blir kraftig nedstängning av publik.
– De erkänner att de har varit orimligt hårda mot vissa verksamheter, i det här fallet oss, men menar på att de inte har haft tid att lösa detta. Det kom även någon förklaring om att det skulle vara politiskt känsligt. Jag tycker inte att det är en bra ursäkt när man stängt ner en del av ett samhälle så hårt som man gjort. Det blir lite absurt när man medger att det har blivit för hårt men också säger att man inte har tid eller politisk lust att rätt till det. De har haft 10 månader på sig för att rätta till detta, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.
– Vi har blivit parkerade på soptippen. Låt oss ta ansvar, för det kan vi.

Nästa vecka är det ett möte med Folkhälsomyndigheten för att se om det går att ta in publik på herrlandslagets kvalmatch mot Georgien i slutet av mars.

Foto: Bildbyrån