Pålsson: Tio raka matcher på gräs – som upplagt för en drömstart

Helsingborgs IF inleder säsongen med tio raka allsvenska matcher på gräs.
Dessutom är spelschemat överkomligt fram till sommaruppehållet.
Det gör att Allsvenskans första månader blir ett vägskäl för HIF.

2019 fick HIF en drömstart hemma på Olympia. Med två raka vinster, mot IFK Norrköping och Hammarby, såg man ut att ge sig själva en flygande start på återkomsten i Allsvenskan. Men fram till sommaruppehållet spelade man ytterligare nio matcher – och tog totalt noll vinster.

När HIF går in i 2020 års säsong är det med ett i stora delar nytt lag. Olof Mellberg har fått tid på sig att bygga sitt spelsätt, och har tillsammans med framför allt Adil Kizil byggt en trupp med minst tio nyförvärv. Det gör att HIF är än mer svårbedömda än inför förra året.

Men det finns också saker som tydligt talar för Helsingborgs IF. Det allsvenska spelschema som väntar under våren är som upplagt för en drömstart.

I premiären kommer nykomlingen Varbergs Bois till Olympia. Därefter väntar ytterligare nio raka matcher på gräs. Fram till sommarhållet möter HIF dessutom båda nykomlingarna, samt fjolårets bottenlag Falkenbergs FF, Kalmar FF och överkomliga Örebro SK. Det är till exempel inte omöjligt att man står på nio poäng efter tre omgångar (Varberg h, Falkenberg b, Örebro h) inför Skånederbyt i den fjärde omgången.

När jag pratade med Olof Mellberg tidigare i veckan var han inne på att underlaget är en viktig sak att ha med sig i förberedelserna. Förhoppningen är att gå på gräs hemma i Helsingborg redan i början på mars för att vänja sig vid en allsvensk gräsvår.

Utåt sett säger sig Helsingborgs IF vara en förening som ställer sig negativa till konstgräs. Från spelarhåll missar exempelvis Andreas Granqvist sällan en chans att prata illa om plast. Men förra året tog laget trots allt åtta av sina nio bortapoäng på konstgräs. Det är med andra ord snarare spelet på bortaplan som behöver bli bättre.

Med ett så humant spelschema under vårsäsongen har HIF alla chanser att ge sig själva en buffert inför fortsättningen. Efter sommaruppehållet ökar desperationen hos lagen på nedre halvan, och med topplag som inte har råd med poängtapp blir det allt svårare att skrälla. HIF behöver inse sin (nuvarande) plats i näringskedjan, vara ödmjuka inför uppgiften och ta till vara på varje chans. Spelschemat under våren är en sådan chans.

2019 tog HIF totalt tio poäng på tolv matcher fram till sommaruppehållet. Åtta av tio poäng kom på hemmaplan.

2018 tog HIF totalt 31 poäng på 15 matcher fram till sommaruppehållet. 18 av 31 poäng kom på hemmaplan.

2017 tog HIF totalt 24 poäng på 14 matcher fram till sommaruppehållet. 13 av 24 poäng kom på hemmaplan.

2016, året HIF åkte ur Allsvenskan, tog man 14 poäng på tolv matcher fram till sommaruppehållet. Tio av 14 poäng kom på hemmaplan.

Det går med andra ord att dra en rätt enkel slutsats: HIF behöver en bra vår för att slippa en bottenstrid. 2016 öppnade HIF svagt, speciellt på bortaplan, och ramlade till slut ur. 2019 var ungefär lika illa och säsongen kom egentligen aldrig att handla om någonting annat än att säkra nytt kontrakt.

Våren 2020 kan därför bli ett vägskäl för HIF. Är man ett stabilt allsvenskt lag eller ska supportrarna vänja sig vid kamp runt strecket?