Olof Mellberg: ”Inget syfte i att ha bollen så mycket som möjligt”

Helsingborgs IF är tre träningsmatcher in i försäsongen.
Olof Mellberg ser den långa försäsongen som en fördel för att bygga sitt lag.
– Vi vill skapa målchanser och vinna fotbollsmatcher. Det finns många olika sätt att göra det, säger han till Fotboll Skåne.

Förluster mot Odense BK och Lyngby BK innan helgens oavgjorda resultat borta mot IFK Göteborg. Inledningen på HIF:s försäsong har varit upp och ner, men med två fulla månader kvar innan allsvensk premiär finns det ingen större anledning till oro.

Helgens möte med IFK Göteborg kantades av många bolltapp och individuella misstag, samtidigt som avsaknaden av lite längre anfall var påtaglig. Olof Mellberg menar att försäsongsmatcherna har en tendens att bli lite speciella till sin karaktär, just eftersom alla lag är lite experimentella innan säsongsstarten.
– Det är många lag som vill prova saker. Det blir en konstig kombination när många lag jobbar på sitt presspel och sin speluppbyggnad, vilket gör att det per automatik blir mycket misstag när lag vill spela mycket och tar större risker. Många lag riskerar också mycket i pressen. Det gör också att det blir en hel del bolltapp, säger Olof Mellberg till Fotboll Skåne.

Mot IFK Göteborg kändes det stundtals som att modet att spela igenom precis på marken inte fanns där. Är det oroande?
– Nej, jag vet inte riktigt om jag håller med. Vi var lite för passiva och gav varandra lite för få alternativ. Vi behöver ha bättre spelbarhet. Vi hade kunnat spela igenom pressen om vi bara hade haft det. Det har vi kollat på. Om man får betalt för pressen några gånger, genom våra misstag, får de lite energi genom det och då får vi lite för långa perioder av försvarsspel. Med det sagt skapar de inte speciellt mycket av det och det är relativt jämnt sett till målchanser under matchen. Det var nog inget av lagen som var särskilt nöjda spelmässigt. Mer nöjda med försvarsspelet skulle jag tro.

Men generellt sett, har ni ambitionen att våga spela igenom hård press på marken till en mötande innermittfältare till exempel?
– Nej, det kan jag inte säga. Vi vill vara ett lag som vinner fotbollsmatcher. Om det sen är att banka iväg bollen 60 meter och få ett friläge genom det är det allra bäst. Det är mål vi vill göra. Kan vi slå in bollen bakom backlinjen till en fri spelare är det klart vi gör det, men det går inte att göra från målvakten. Oftast är det försvararna som vinner bollen och då betyder det att vi försöker få till ett spel för att kunna slå de avgörande bollarna. Vi vill slå ut så många spelare vi kan i vårat passningsspel, men vi har inget syfte i sig att ha bollen så mycket som möjligt. Vi vill skapa målchanser och vinna fotbollsmatcher. Det finns många olika sätt att göra det.

På försäsongen har Helsingborgs IF provat ett antal olika spelsystem, som också kan vridas i olika varianter. Enligt Olof Mellberg handlar det både om att se spelarna i olika positioner, och sätta en bra flexibilitet.
– Vi vill såklart hitta en trygghet i vårt spel och våra grunder, och sedan skruva lite utifrån det. I stort sett alla lag skruvar på formationen. IFK Göteborg gjorde det mycket, inte minst i sitt försvarsspel. De flesta lagen vrider och vänder lite på det, speciellt i speluppbyggnaden, hur de vill bygga spelet. Vill de bygga på två, tre eller vrida backlinjen med en droppande mittfältare i backlinjen?

Är det en styrka att ni har den flexibiliteten?
– Det är nästan ett måste i dag. Nästan alla är flexibla i sina system. Även om du har en grund i 4-2-3-1 kan de vrida och vända på det både i försvarsspel och anfallsspel med rotationer, ytterbackar som följer med eller stannar och yttermittfältare som tar olika position i bredden. Det gäller att hitta en grund, men också jobba med att få ut det mesta av alla spelare och spelarnas egenskaper.

En av positionerna som är mest öppna i den blivande startelvan är spetspositionen längst fram. Anthony van den Hurk väntas bli nummer nio när han ansluter i sommar (förhoppningar finns att få loss honom tidigare, men just nu ser det ut att bli svårt) men under försäsongen har man provat flera olika spelare i rollen.
– Vi kollar lite på flera olika positioner egentligen. Det är inte bara där, utan vi vrider och vänder lite på det för att se spelarna i olika positioner och se var vi kan få ut maximalt av dem.

Mot bakgrund av det, är den långa försäsongen en fördel för er i år?
–  Jo, det tycker jag. När det börjar närma sig ska man inte ha för mycket formationer att växla mellan. En slags grund och några positioner som man kan skruva lite på.