Oklarhet om allsvenskt schema – kan göras om från grunden

SEF-klubbarna hoppas på allsvensk start i juni som senast.
Då kan spelschemat göras om från grunden.
– Jag förutsätter att det görs som vanligt, och att vi har ett klassiskt spelordningsmöte, säger HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg till Fotboll Skåne.

På onsdagen kom beskedet att medlemsklubbarna i SEF fattat ett inriktningsbeslut om att skjuta fram Allsvenskan, och att spela premiären i början av juni som senast. SvFF tog sedan det formella beslutet om att skjuta upp den allsvenska premiären.

En fråga som har diskuterats är spelschemat och hur det kommer att påverkas av den försenade allsvenska starten. Att man nu har enats om när Allsvenskan förhoppningsvis ska kunna starta igen gör att klubbarna kan lägga om sin planering.
– Det absolut viktigaste för mig är att vi kan enas om ett spelschema som fungerar väl för alla utifrån förutsättningarna. Vi får inte glömma att det finnas många parter. Det är supportrarna som ska kunna följa matcherna, men också sponsorer, de centrala sponsorerna, tv-sändningar och så många intressenter därutöver. Jag är inte avundsjuk på det arbete som SEF nu måste göra för att få ihop ett bra spelschema, säger Joel Sandborg, klubbdirektör i Helsingborgs IF.

Hur ser arbetsgången ut nu, är det SEF som tar fram ett förslag på spelschema?
– Ja, och jag förutsätter att det görs som vanligt, och att vi har ett klassiskt spelordningsmöte. Det är egentligen den sekundära frågan, när vi väl kan gå igång med detta. Men där har jag också ett jätteförtroende för SEF och den erfarenhet som finns. När vi väl vet mer om när Allsvenskan ska starta är det klart att vi måste sätta oss och jobba med spelschemat direkt.
– Det är det viktigaste nu, att planen för serien läggs så att vi kan börja jobba utifrån det. Det är inte bara ett startdatum, utan alla andra matcher är också viktiga för vår planering som måste göras om helt nu. Men jag vill inte spekulera hur ett spelschema kommer se ut. Just nu är det viktigt att vi enas om det här, och nästa steg blir att titta på dessa frågor när förbundet kommer tillbaka med ett beslut.

Men i princip innebär det att spelschemat kan göras om helt? En mer komprimerad säsong ställer andra krav på planer och annat, förmodar jag.
– Ja, vi vet inte just nu helt enkelt. Men precis som du säger, det är viktigt att folk förstår att det är väldigt många saker som påverkar det spelschema som läggs inför en säsong. Jag är otroligt ödmjuk inför att alla klubbar behöver ha förståelse för att det blir tufft att få ihop ett spelschema nu för att det ska fungera på alla sätt, för alla.

Annons