Nermin Karic vill bidra med attityd till HIF: ”Ett odjur på plan”

AYIA NAPA.
Nermin Karic kommer att träna med Helsingborgs IF under hela träningslägret.
Förhoppningen är att spela till sig ett allsvenskt kontrakt.
– Jag känner direkt att jag håller takt med de andra och att jag klarar av den här nivån, säger 20-åringen till Fotboll Skåne.

Redan som 16-åring valde Nermin Karic att lämna tryggheten hemma i Norrköping, och lämnade då för italienska Genoa. I två år tränade och spelade mittfältaren med ungdomslaget Genoa Primavera innan han förra sommaren kände att det var dags att prova seniorfotboll. I augusti lånades han ut till Avellino i Serie C.
– Men jag trivdes inte riktigt där och kände inte att det var för mig. Jag letade efter en förändring och HIF kan vara ett alternativ, berättar 20-åringen för Fotboll Skåne på plats i Ayia Napa.

Totalt blev det 15 matcher i Avellino, men bara en match från start. Nu är förhoppningen att hitta en ny klubb där förtroendet kan var större.
– Speltid, speciellt när du är ung, är det viktigaste. Sen känner jag att jag vill få tillbaka glädjen. Sista tiden har varit tuff för mig och jag har varit utanför laget mycket. Första passen här kändes det lite ovant. Men jag kommer in i det mer och mer.

Att lämna Sverige redan som 16-åring har satt sina spår i Nermin Karic. Mittfältaren medger att det är en tuff omställning, men är samtidigt tydlig med att det finns fördelar med att våga testa sina vingar utomlands tidigt.
– Det är väldigt annorlunda jämfört med Sverige. Jag kommer från Norrköping där jag tyckte det var strikt, men när jag kom till Italien insåg jag vad strikt egentligen är. Tränaren kallar du till exempel för Mister, aldrig för namnet. Det är många andra grejer, som böter på det mesta. Komma i tid, ha på sig rätt kläder, allting. När du spelar som ungdomsspelare i en svensk klubb är det inte så. I Italien ska du skolas tidigt för att bli bäst.

Vad var din reaktion på det?
– Det kändes kul. Jag har samma inställning. Jag säger alltid att komma tvåa är att vara den första förloraren, att komma etta är det enda som räknas.

Vad tänker du generellt om att man som ung spelare går utomlands tidigt?
– Jag är lite kluven till det. Tidigare har jag sagt att man ska köra på och gå ut. Men nu har jag känt på hur det är utomlands. Allt beror på en själv. Känner du dig redo att ta klivet? Det är många saker man ger upp. Vänner, skolan, familj och fritid. Du är fulltidsproffs och måste tänka på allt. Du måste vara redo för att offra allt. Om man är beredd på det kan man absolut ta det steget. Men vi har sett många spelare som utvecklas bra i Sverige i stället. Det är ingen stress.

Vad har du främst med dig från dina år i Italien?
– Det är mycket. Jag har utvecklats enormt, speciellt den taktiska biten var man ska stå på plan och hur man ska positionera sig. Det är mycket det i Italien. Vi hade flera pass i veckan som är två timmar bara taktik. Tränaren går och petar på dig för att du ska flytta dig några centimeter. Du tränar alla specifika situationer: hörnor, inkast, inspark, frispark. Allt.

På planen är Nermin Karic en offensivt inriktad mittfältare som arbetar hårt. Efter tiden i Genoa har han fått erfarenhet av att spela 4-3-3, och i HIF ser han själv att han hade kunnat göra mycket nytta.
– Jag kan spela på alla positioner i mitten, och kan också spela anfallarna på kanten. Jag är en väldigt flexibel spelare och kan användas i alla mittfältsroller. Men man får nog ut mest av mig i en av rollerna på mitten där man följer både upp och ner mycket.

Är det här ett bra upplägg, att åka med på ett träningsläger och då verkligen få chansen upp sig?
– Visst, jag känner att jag vill visa vilken typ av spelare jag är. Men jag kommer inte hit och tror att jag är boss, att jag ska stå i rampljuset. Absolut inte. Jag vill gå ut på plan och ta för mig, men jag kommer inte hit med press att det bara är nu det gäller. Jag försöker vara lugn, göra det jag är bra på och visa att jag vill vara här.

Håller du på allsvensk nivå?
– Ja, absolut. Jag känner direkt att jag håller takt med de andra och klarar av den här nivån. I början handlar det om att komma in i det. De första träningarna har inte varit som jag ville, men det får ta lite tid i början. När jag väl kommer in i det blir det lättare. Då har jag lärt känna mina medspelare. Vilka löpningar gillar han att ta, kommer han och möter, vilken fot vill han ha passningen på och kan han slå den bollen? Det är lite sånt i början.

Vad får man ut när man har dig på planen?
– Jag brukar beskriva mig som ett odjur på plan. Jag är en riktig krigare. Jag dör hellre än att någon annan tar den där bollen. Vi ska vinna, och jag skiter fullständigt i hur. Det är för mig det viktigaste.
– Jag har det tekniska i mig och är bolltrygg. Jag ser mig som en kreativ spelare, och jag har ett bra skott. Så jag hoppas kunna bidra mycket i offensiven.

Annons