Matchanalys: Mycket kvar att jobba på – främst i offensiv väg

Helsingborgs IF spelade 2-2 borta mot IFK Göteborg.
Här är våra reflektioner efter årets tredje träningsmatch.

Frågetecken: Hur vill HIF skapa sina målchanser?
Med allsvenskt motstånd i en träningsmatch blir det tydligt hur man står i förhållande till konkurrenterna. Efter krysset mot IFK Göteborg finns det fortsatt många frågetecken kring HIF. Det stora är väl egentligen hur det är tänkt att man ska skapa målchanser? På Bravida Arena saknades modet till att hålla bollen inom laget, och anfallen var sällan särskilt långa. De får gånger HIF etablerade spel på offensiv planhalva fastnade man i att överlåta resten till individuella prestationer. Och i dag kändes varken Rasmus Jönsson, Max Svensson, Brandur Hendriksson eller Alex Timossi Andersson särskilt spetsiga.

Det saknas fortsatt tydlig systematik i anfallsspelet. I första halvlek försökte man ofta hitta Joseph Ceesay med en tidig boll, men det var troligen mer av en nödlösning i dag än en tilltänkt spelidé till den allsvenska premiären. Låt oss hoppas att den långa försäsongen hjälper Olof Mellberg att hitta rätt i offensiven. Båda målen i dag var direkta slumpmål.

Utropstecken: Joseph Ceesay
Det fanns få saker som stack ut på ett positivt sätt, men kanske är Joseph Ceesay värd att trots allt nämna? Ofta var det han som gavs uppgiften att försöka bita fast bollen och ett par gånger om tog han sig faktiskt förbi på kanten. Det är en spelare med fin fysik, och i offensiv väg kan högerkanten med Ravy Tsouka bli riktigt spännande i år.

Frågetecken: 4-3-3 blir lätt 4-2-3-1 eller 4-5-1
På pappret är det sagt att HIF ska använda sig av ett 4-3-3-system och våga bygga spelet med många spelare i offensiven. Men på försäsongen har det blivit uppenbart att man lätt hamnar under press, och då blir 4-3-3 snarare 4-2-3-1 eller rent av 4-5-1. Efter långa perioder utan boll har man också svårt att ställa om snabbt när det i praktiken bara finns en spelare längst fram. Det är ett problem som behöver lösas.

Första halvtimmen är direkt undermålig, men när HIF klarar av att hantera den första inledande pressen ser det plötsligt lite bättre ut. Fram till att Blåvitt gör 2-1 är matchen något jämnare, men såväl Armin Gigovic som Mohammed Abubakari är totalt osynliga i den egna speluppbyggnaden. Det måste bli bättre.

Utropstecken: Brandur Hendriksson
Två mål på tre (inte ens hela) träningsmatcher är lovande för Brandur Hendriksson. Det är tydligt att han fortfarande inte riktigt är så bra i match som på träning, men det finns någonting där. De enkla bolltappen är för många, men mittfältaren är lite av navet i spelet. I första halvlek hittade han en fin yta mellan mittfält och försvar, och visst är det där han är bäst? Målet tyder dessutom på fin kyla, och kanske borde han ha haft en assist när han fint hittade Andreas Granqvist med en inläggsfrispark av högsta klass.

Frågetecken: Ravy Tsouka har samma problem som Adam Eriksson
En nackdel som flera ytterbackar i HIF har är att styrkorna snarare ligger i offensiven. Hela förra säsongen var det tydligt att Adam Eriksson, som är en bra allsvensk vänsterback när han följer med uppåt, har svårt att försvara bakom sig på framför allt diagonala crossbollar. Nu är frågan om inte Ravy Tsouka är en spelare med liknande svagheter. I första halvlek fyllde han på intensivt ett par gånger – och visst är hans iögonfallande snabbhet spännande – men i stort sett alla hemmalagets farligheter kom samtidigt via HIF:s högerkant. Målet är ett kombinationsspel på kanten, och därtill skapade man minst två heta lägen till den vägen. Precis i början av första halvlek får Tobias Sana ett drömläge precis på samma sätt.

Alternativen heter Erik Figueroa och Anders Randrup. Det är inte alls lika kittlande i anfallsväg, men visst känns det betydligt tryggare?

HIF:s startelva: Anders Lindegaard; Ravy Tsouka, Egzon Bejtulai, Andreas Granqvist, Erik Figueroa; Armin Gigovic, Brandur Hendriksson, Mohammed Abubakari; Joseph Ceesay, Rasmus Jönsson, Max Svensson.

Inhoppare: Alex Timossi Andersson, Daniel Hafsteinsson, Anders Randrup, Filip Sjöberg, Jakob Voelkerling Persson, Charlie Weberg.

Målskyttar, Helsingborgs IF: Mohammed Abubakari, Brandur Hendriksson.