Lennartsson sneglar mot Bodö/Glimt: ”Det bästa exemplet”

Jörgen Lennartsson vill att HIF ska hitta sin sanna identitet.
Han sneglar gärna mot ett norsk sensationslag när han ska hämta inspiration.
– Det bästa exemplet nära oss nu är Bodö/Glimt, säger Lennartsson till KVP.

Annons

Efter ett antal kaotiska säsonger måste Helsingborgs IF definiera vad klubben vill stå för. Det är den nye tränaren Jörgen Lennartsson övertygad om. I en intervju med KVP pratar Lennartsson om vikten av hårt arbete, ödmjukhet och att inte leva på gamla meriter.

Lennartsson, vars senaste tränarjobb var en misslyckad sejour i norska Lilleström, sneglar gärna västerut för att finna inspiration. Bodö/Glimt, som krossade alla konkurrenter i Eliteserien under året som gick, är en förebild på många sätt.
– De har nyss blivit mästare, de har sålt spelare över hela Europa och det är klart att det har tagit dem tio år att komma dit, men de har börjat någonstans, de har jobbat med utveckling och byggt step by step. Och då kommer vi till min tredje punkt. Den är kontinuitet. Och att utveckla oss step by step. Ska vi bygga ett HIF som är hållbart i framtiden kan vi inte hoppa över en massa steg. Är vi på fjärde trappsteget och försöker ta oss till åttonde på en gång så åker vi i stället tillbaka ner på andra trappsteget.

KVP: Hur ska HIF lyckas med det den här gången?

– Det handlar om långsiktighet, tålamod och kontinuitet. Det här är viktiga parametrar för att bygga HIF upp till den nivån där klubben hör hemma, är värd att höra hemma och där stadens invånare och alla som engagerar sig i HIF är värda att klubben ska befinna sig. Det finns inga quick fixes. Det går inga andra vägar.

LÄS MER: Glimt och den osannolika säsongen – Fotboll Skåne reser till norska Bodö