Kizil är Integrity Officer i HIF: “Svensk fotboll ligger efter”

Samtliga 32 klubbar i SEF har under året utsett en Integrity Officer.
I Helsingborgs IF är det Adil Kizil som fått rollen att hålla koll på spelarnas mående.
– Jag har en nära relation till både tränarna och spelarna, så det passar bra att jag blir ansvarig för det här, säger Adil Kizil till Fotboll Skåne.

Medlemsklubbarna i SEF har implementerat rollen Integrity Officer under det här året, och i många fall är det sportchefen som tagit på sig rollen. I korthet handlar det om att jobba mer aktivt för att hålla koll på spelarnas mående, någonting som ska motverka spelmissbruk och matchfixning.

I Helsingborgs IF är det Adil Kizil som blivit tilldelad rollen, och det är också han som nu blir den naturliga kontaktpersonen både för spelar- och ledargruppen, men också för SEF. Just nu pågår en löpande utbildning inom spelansvar och anti-matchfixning för Adil Kizil och övriga 31 utvalda Integrity Officers i Allsvenskan och Superettan.
– Jag tycker att det överlag är någonting vi ligger lite efter med i svensk fotboll, och det är någonting man jobbar hårt med nu. Det handlar inte om någon specifik klubb, utan det här är bra för alla klubbar och inte bara HIF, förtydligar Adil Kizil till Fotboll Skåne.
– Det är väldigt bra att alla är med på det, och att det inte blir någonting nytt för varje klubb eller att klubbar agerar olika. Nu försöker vi gemensamt göra någonting åt det här, och vara behjälpliga för varandra så mycket det går.

Annons

Att matchfixning är ett problem inom svensk fotboll har blivit allt mer känt, och initiativet ska motverka att det får än större fäste.
– När det kommer till matchfixning har det varit att svensk fotboll legat efter. Man jobbar stenhårt, men det är ingen lätt grej. Det här kan bli bra, att ha en länk till spelarna för att komma åt dem närmare och får tag i problemet tidigare innan det är för sent.
– Det finns, det måste vi vara ärliga mot oss själva och säga. Om vi blundar för det blir problemet ännu större. Det är bättre att vi är ärliga med att problemet finns, och att vi jobbar hårt för att få bort det.

En av de första åtgärderna som kommer att ske under året är att spelarna i SEF-klubbarna ska fylla i en anonym undersökning. Helsingborgs IF hoppas att man har en skapat en miljö där spelarna känner sig trygga att ta upp jobbiga saker.
– Jag har en nära relation till både tränarna och spelarna, så det passar bra att jag blir ansvarig för det här tills vidare. Det blir lite svårare för en som inte har den dagliga dialogen att ha det ansvaret.
– Man försöker ha en god dialog med alla och få så bra koll som möjligt på vad som händer, men det är svårt. Just en sån här grej gör förhoppningsvis att fler vågar öppna upp sig mer, och finns det problem här eller någon annanstans finns det medel och hjälp som kan få en på rätt bana igen, avslutar Adil Kizil.

Foto: Bildbyrån