Kärnans uppmaning till fotbollen: “Ingen står utan ansvar”

Runt om i Sverige tar flera supporterföreningar ställning för att få igång Allsvenskan.
I Helsingborg är Kärnan inne på samma spår.
– Det är viktigt att understryka att vårt uttalande inte enbart är riktat mot FHM, säger ordförande Erik Kruse till Fotboll Skåne.

Supportergrupperna kring AIK gick i går ut med ett gemensamt uttalande om att man lovar att ta ansvar till att inte kalla stora folksamlingar om Allsvenskan drar igång utan publik, och Bajen Fans har också varit kritiska till Folkhälsomyndighetens ”förlegade syn på supportrar”.

Kärnan, officiell supporterförening till Helsingborgs IF, är inne på ett liknande spår och manar nu till ett ansvarsfullt agerande från alla parter inom fotbollen. I ett längre uttalande på sin hemsida skriver man bland annat: ”Vi är kort sagt redo att ta vårt ansvar för att fotbollssverige ska sparka igång igen den 14 juni, om än framför tomma läktare för en tid framöver. Vi hoppas att fler, både inom supporterssverige men även riksdag och myndigheter, också är det.”

Erik Kruse, ordförande, utvecklar resonemanget i en intervju med Fotboll Skåne.
– Även om det just nu verkar som att det är FHM som ska ha sista ordet om den allsvenska starten är det viktigt att understryka att vårt uttalande inte enbart är riktat mot FHM. Kärnan i uttalandet handlar snarare om att vikten av det kollektiva ansvarstagandet från alla involverade så att vi kan komma igång med allsvenskan så snart som möjligt. Från regering och myndighet till alla förbund, organisationer, föreningar, supporterklubbar och grupperingar. Ingen står utan ansvar i det här.
– Vår uppfattning är att en klar majoritet av fotbollssverige vill ha igång Allsvenskan, av flera olika anledningar. Även om det så innebär att vi måste spela utan publik till att börja med.

Annons

Kärnan kommer dessutom att göra sitt för att folk inte ska samlas i större grupper när den allsvenska fotbollen väl är igång igen.
– Vi kommer göra det som står inom vår befogenhet att göra. Vi har nu tydligt uttryckt att vi står bakom FHM:s förmaningar, och i och med det heller inte kommer sätta in några resor, inte uppmuntra till resande på egen hand, eller för den delen utlysa några pubsamlingar.

Foto: Privat / Bildbyrån

Annons