Jakob Voelkerling Persson målinriktad: ”Mycket kvar att bevisa”

2020 skulle bli Jakob Voelkerling Perssons år i Allsvenskan.
Men en spricka i foten har skjutit genombrottet på framtiden.
– Man får inga gratischanser, det är bara att visa, säger Jakob Voelkerling Persson till Fotboll Skåne.

Med tre träningar kvar till den allsvenska premiären mot Varbergs BoIS fick Jakob Voelkerling Persson en spricka i foten. Lite tejp och smärtstillande gjorde honom redo att spela premiären, då Jakob Voelkerling Persson startade på mittfältet.

Men redan i matchen därpå, borta mot Kalmar FF, insåg Jakob Voelkerling Persson att det inte skulle gå att spela mer.
– Mot Kalmar kände jag att det gjorde ont, och jag fick några smällar. Då fick jag gå av, säger 19-åringen till Fotboll Skåne.
– Nu får jag bara träna så mycket jag kan, så länge det inte gör ont. Om man kan springa gör man det. Jag har sprungit mycket. Väldigt mycket.

Det täta spelschemat har gjort att ett par veckors frånvaro kostat många allsvenska matcher, och efter måndagens möte med Östersunds FK är det nio raka matcher som Jakob Voelkerling Persson inte kunnat medverka i. Foten är snart bra igen, och kroppen har varit redo för spel länge.
– Jag vill inte sätta upp något datum, men det är inom en snar framtid. Jag springer ändå nu och jag är inne i högintensiva löpningar. Jag kör en del med boll och har varit med i passningsövningar. Så det ska inte vara allt för långt bort.

Det känns som att Olof Mellberg verkligen satsade på dig under försäsongen, och att det här skulle bli ditt år. Stressas du av att det täta spelschemat nu gör att du missar så stora delar av säsongen?
– Ja, det är tråkigt på ett sätt. Jag reflekterade lite över det, att jag hade ett bra go på försäsong, men det är inte borta för det här. Jag har fortfarande gnuggat på, och fått bygga upp mig i gymmet på ett annat sätt. Man får försöka se fördelarna med det. Att hitta bollkänslan tar inte så lång tid. Jag ser inga problem med det.

Du är inte orolig att du har bränt din chans?
– Nej, nej. Jag känner mig trygg i laget. Jag hoppas och tror att Olof fortfarande tror på mig, och det är bara att visa att jag ska spela när jag är tillbaka. Man får inga gratischanser, det är bara att visa.
– Det är bara att göra det lika bra som jag gjorde innan, och då gick det bra. Det är bara att fortsätta med samma recept som jag gjorde då.

Är det frustrerande att du inte fått visa upp dig än, för en allsvensk publik som fortfarande har ganska dålig koll på Jakob Voelkerling Persson?
– Absolut, absolut. Speciellt med de första matcherna, där jag spelade lite halvskadad och inte på min ordinarie position. Det är klart att jag vill visa mer. Jag har mycket kvar jag att bevisa, och det tänker jag göra.

Just nu sitter Jakob Voelkerling Persson på ett kontrakt som går ut efter säsongen, och under försäsongen inleddes diskussioner om ett nytt kontrakt. Skadefrånvaron har gjort att förhandlingarna nu ligger på is, men 19-åringen tar det hela med ro.
– Jag känner ingen stress. Om jag spelar bra, det är upp till mig, kommer jag antingen stanna kvar här eller kommer andra klubbar se att jag spelar bra. Det är upp till mig. Så som jag spelar på planen, då får jag det jag förtjänar.

I morgon, måndag, spelar HIF borta mot Östersunds FK. Jakob Voelkerling Persson finns inte med i matchtruppen. Det är inte heller Joseph Ceesay eller Erik Figueroa, som också är tillbaka i träning.

Foto: Bildbyrån