HIF:s starka ungdomssäsong – P17 har bäst poängsnitt i Allsvenskan Södra

HIF P17 inledde säsongen med en seger, en oavgjord, och en förlust (mot IFK Norrköping).
Efter det: nio segrar, två oavgjorda, noll förluster, och totalt sett bäst poängsnitt i P17 Allsvenskan Södra.

Annons

HIF är inte längre serieledare, men serieledarna Elfsborg har bara en poäng mer trots att de har spelat ytterligare två matcher. HIF skulle ha spelat mot IFK Göteborg i går, men den matchen blev uppskjuten.

Lagets fina säsong sker trots att 17-åringar som Daniel Bergman, Anton Nilsson, Simon Bengtsson, och Adrian Svanbäck har använts i fler P19-matcher än P17-matcher. Enligt Lagstatistik.se har HIF ett av de yngsta lagen i P17 Allsvenskan Södra, då endast MFF och Elfsborg har använt färre sistaårsspelare.

HIF har istället använt ett åldersmässigt varierat lag med bland med tre 15-åringar som har startat matcher: Albert Modig (åtta starter), Nino Bursic (fyra starter), och Liam Rosberg Käck (en start). Ytterligare sex stycken 15-åringar har varit med i matchtrupper. Och det är inte bara truppen som är ung: tränaren Max Lindén är 30 år, och övriga i ledarteamet är Tim Stjerna (29 år) och Kristoffer Schönbeck (26 år).

Är då Max Lindén överraskad över lagets säsong?
– Nej, jag är inte överraskad. Vi har bra fotbollsspelare. En grupp som jobbar hårt med varandra för att hjälpa varandra. Vi har gjort en del bra prestationer och det är roligt att det har gått bra, men vi är ödmjuka inför att vi spelar i en serie med många bra lag och att det är en lång säsong med matcher som spelas in till december. Det absolut viktigaste är att våra spelare blir bättre. Det är många spelare som har gjort stora framsteg i sin utveckling under året, säger Lindén till Fotboll Skåne.

Om någon utifrån hade definierat hur ni spelar fotboll, hur hade det låtit då tror du?
– Jag hade hoppats att de hade sett identiteten, vårt DNA. Att man ser ett HIF-lag som är framåtlutade, modiga, intensiva och ansvarstagande i form av att de hela tiden hjälper varandra på planen. Både verbalt samt genom sina fotbollsaktioner.

Hur stor samklang är det mellan A-lag, P19, P17, P16 när det kommer till principer, spelsätt, och sånt?
– I akademin spelar alla lag efter samma principer och samma identitet. Sedan har vi en väldigt bra dialog med A-laget gällande vad de tycker är viktigt sett till spelarutbildning.
– Det vi brukar säga är att när vi i akademin spelar matcher så ska man kunna se vårt DNA på planen. Utifrån ska man kunna känna igen ett HIF-lag.

Vad tycker du sticker ut det här året med spelarna i P17?
– Vi jobbar hela tiden främst med individuell utveckling, att utveckla spelare och flytta fram dem. Det är vårt uppdrag. I det ska spelarna också förstå vikten av att bidra till gruppen och till laget. Jag tycker att spelarna har blivit väldigt duktiga på det här: att hjälpa varandra på planen, utanför planen, att ta ansvar för att göra varandra bättre. Det utmärker det här laget.
– Och mina kollegor, Kristoffer Schönbeck och Tim Stjerna, är väldigt kompetenta och prestigelösa. De arbetar dessutom väldigt hårt för att hjälpa spelarna i sin utveckling.

Det har under det senaste året kommit in några spelare utifrån, som Max Persson (2005, Älmhult), Ada Türkmen (2004, Lunds BK), och Erik Lilius (2004, Hittarps IK). Baker Amer (2005) är lagets bästa målskytt med tio mål, och William Westerlund (2004) och Isak Säiner (2005) tillhör spelarna som har blivit kallade till U-landslagssamlingar under året.

Även P19-laget går bra i P19 Allsvenskan Södra. De ligger på femte plats med 14 spelade matcher, även om Elfsborg (tolv spelade matcher) kan gå om. Om HIF slutar topp-7 så att de får vara med i den gemensamma P19 Allsvenskan nästa år, när de sju bästa lagen från Allsvenskan Södra och sju bästa från Allsvenskan Norra går ihop till en enda serie.

Laget hade två raka förluster, bägge mot IFK Göteborg, innan de vann mot BK Häcken (3-1) i lördags. De möter Mjällby AIF i dag lördag och Malmö FF på onsdag.

I P19 har försvararen Elmar Lindkvist startar varje match, och Amin Al-Hamawi är den bästa målskytten (nio mål på 13 starter). Mittbacksduon Leo Frigell Jansson och Lucas Larsen, ytterbacken/innermitten Ervin Gigovic, innermitten Daniel Bergman, målvakten Max Björklund, och yttermittfältarna Albin Holmgren och Anton Nilsson är de övriga som har fått flest starter.

Foto: Bildbyrån