HIF:s resa mot toppen igång: “Har känts jäkligt positivt”

HIF:s nystartade damlag har satt igång sin första säsong. 
De väntar nu in att få kunna möta bland annat Landskrona BoIS i Division 4 Dam Västra Skåne. 
– Vi känner oss redo för att spela matcher, men vi får vänta ett tag till, säger tränaren Kristoffer Schönbeck till Fotboll Skåne.

Annons

Under ett normalt år hade det nu bubblats om seriepremiär, och HIF hade hoppats på en publikboost under damlagets första säsong. Det här är en satsning som de hoppas ska leda till Damallsvenskan.

Men det har gått över två månader på försäsongen, och på grund av restriktionerna så kan laget inte ens spela internmatcher och därmed inte heller tävlings- eller träningsmatcher. Det som gäller är tre träningspass i veckan som förberedelse inför Division 4-säsongen.
– Vi tränar på för fullt. Vi har tränat sedan den 14:e januari och har kört på för fullt. Denna veckan har vi gett spelarna två dagar extra ledigt. Det blir en speciell situation när man bara tränar och tränar från januari, och aldrig får spela match. Det tar såklart mentalt, säger Schönbeck.
– Men det har ändå känts jäkligt positivt här i början.

Kan man göra något för att öka motivationen under träning?
– Vi har en grupp som gillar att tävla. Vi ska tävla på träningar, vi ska jobba mycket med hur man ska tävla och hur man tävlar tillsammans, så att man får in den här mentaliteten i början så att det inte bara blir träna, träna, träna. Sedan är det väldigt hög konkurrens i truppen och det syns på träningarna.

Truppen innehåller 27 spelare, varav elva stycken är födda på 2000-talet. Bland de mer rutinerade finns Maria Edman Falke, som var ordinarie målvakt i Damallsvenskan för drygt tio år sedan, och Mia Westerblad, den spelande assisterande tränaren som bland annat spelade ett gäng år i Malmö FF. Dessutom har flera av spelarna spelat i Division 1, bland annat för Eskilsminne och Hittarp.

Det är inte bestämt vem som kommer att ha lagkaptensbindeln, men Westerblad kommer att fungera som en ledarlänk ute på planen.

I niolagsserien finns Landskrona BoIS, som också har sagt att de vill etablera sig så högt upp som möjligt i seriesystemet. Några av de andra lagen är Helsingborgs FF, Stattena IF, och Hittarps IK FF (en systerförening till Hittarps IK).

Preliminärt har HIF sin seriepremiär den 3:e maj, hemma mot Helsingborgs FF, följt av en bortamatch mot Röstånga IS den 9:e maj.
– De (Skåneboll) har sagt att det är 1:a och 2:a maj som det drar igång. Vi får förhålla oss till det, och sedan har vi inte fått något om när vi kan börja spela träningsmatcher eller spela ”på riktigt”. Vi vet inte än, men förhoppningsvis blir det en ”vanlig” serie med dubbelmöten, så att det inte blir en enkelserie som förra året.
– Vi känner oss redo för att spela matcher, men vi får vänta ett tag till.

Hur kommer det att se ut på planen när ni spelar i år?
– Vi vill ha mycket energi. Aggressivt och som pressar motståndarna så högt som möjligt, så ofta som möjligt. Vi vill spela framåt och vara framåtlutade.
– Vi vill sätta en standard på matchen som vi kan kontrollera.

Hur har du tänkt i formationsväg?
– Det är alltid den där leken med siffror, men vi kommer att spela med fyrbackslinje. Som standard kommer det att vara en 4-3-3 eller 4-2-3-1, med tre centrala mittfältare, men vi kommer att ha vissa ytor som vi vill skapa övertag i. Gärna centrala ytor.

Vad är viktigt att bygga på längre sikt?
– Vi vill bygga en trupp som är hållbar på sikt. Vi vill sätta det hårda jobbet varje dag och även sätta detaljerna, både i form av laget och truppen, men också allt runt om kring. Vi vill ha en hållbarhet mot andra klubbar i närheten, och det kommer att bli extremt viktigt att sätta en akademi på flicksidan. Vi vill ha den på plats 2022.
– Att få den på plats, det tror jag egentligen är det viktigaste av allt.

Exakt hur matchningen kommer att vara kring de 27 spelarna är inte helt bestämt, och beror bland annat på om det blir en serie med enkel- eller dubbelmöten. HIF har dock kontakt med klubbarna i området för att kunna spela träningsmatcher under seriens gång, om det är möjligt.

MER LÄSNING: Sofia Nilsson, HIF-spelare och korvinfluencer

Foto: Bildbyrån