HIF:s lagläkare orolig för ÖFK-situationen: ”Förstår lagläkaren”

På söndag spelar Helsingborgs IF hemma mot Östersunds FK.
Just nu finns flera coronafall i ÖFK, och lagläkaren har valt att säga upp sig.
– Jag ställer mig till hundra procent bakom hans beslut att avsluta sitt uppdrag i Östersunds FK, säger HIF:s lagläkare Harald Roos till Fotboll Skåne.

Det är turbulens kring Östersunds FK, som på söndag åker ner till Helsingborg för att möta HIF på Olympia. Minst fyra spelare har bekräftats positiva med corona, och FotbollDirekt kunde avslöja att lagläkaren valt att säga upp sig från sitt uppdrag.

Det fick HIF:s lagläkare Harald Roos att bli orolig och han valde därmed att kontakta den avgående lagläkaren.
– Det är jag som ska godkänna att spelarna kan komma in på arenan. Det är så det är enligt protokollet. Deras klubbläkare ska skicka en lista till mig där den personen har godkänt att spelarna är okej enligt de kriterier är uppsatta, säger Harald Roos till Fotboll Skåne.
– Men när jag fick läsa att klubbläkaren har sagt upp sig i dag anade jag lite ugglor i mossen, och kontaktade honom. Den informationen jag fick där gjorde att jag gick vidare och kontaktade förbundets medicinska kommitté, och bad dem ta över ärendet och vägleda Helsingborgs IF.
– Vi vill såklart inte spela om det är riskfyllt att spela, men ansvaret ligger på de som bär smittan, på Östersunds FK. Om de kommer till Helsingborg och inte har med sig dokumentation på att de har följt alla riktlinjer, och har de ingen läkare som kan intyga det, kommer jag inte kunna godkänna att de kommer in på plan.

Nu återstår att se hur Svenska Fotbollsförbundets hanterar frågan, eftersom det enligt rådande riktlinjer finns krav om att de allsvenska lagen ska ha en läkare kopplad till laget. Efter kritiken i samband med matchen mot Djurgården, då Smittskydd Skåne avrådde HIF från att bedriva fotbollsverksamhet på Olympia men matchen ändå spelades, tror Harald Roos att SvFF har lärt sig av sitt misstag. Förra gången valde man att gå emot sin egen medicinska kommitténs rekommendation.
– Min uppfattning är att det finns en helt annan möjlighet för medicinska kommittén i förbundet att diskutera med tävlingskommittén. Jag känner mig trygg med att frågan kommer att hanteras på ett bra sätt i fotbollsförbundet nu.
– Responsen var att de skulle återkomma så snabbt de kan. De måste såklart diskutera det här internt. Jag förmodar att de tar kontakt med avgående läkare i Östersunds Fk och deras klubbansvarige.

Vad sa klubbläkaren till dig?
– Jag kan uttrycka mig så här. Jag ställer mig till hundra procent bakom hans beslut att avsluta sitt uppdrag i Östersunds FK. Sen vill jag nog inte kommentera det mer, det får han göra, men jag förstår varför han inte vill vara med.

Finns det en risk att matchen behöver flyttas av smittskyddsskäl?
– Om det finns en tydlig rekommendation från Smittskydd Jämtland, som man av något skäl väljer att inte följa i Östersunds FK, så blir situationen väldigt svår.
– Jag vet att Smittskydd Jämtland är inkopplade, sen får andra bedömda om de rekommendationerna följs eller inte följs. Men det måste finnas en anledning till att läkaren avgår.

Foto: Bildbyrån

Annons