HIF:s defensiv ser riktigt lovande ut: “Vältrimmade i samspelet”

Elva insläppta mål på 14 matcher under 2021.
Ett bra facit för Helsingborgs IF, som höll sin sjätte nolla i dag mot AFC Eskilstuna (1-0).

Annons

Det kanske mest imponerande med HIF:s defensiv är hur få målchanser de släpper till. Det här var tredje matchen i rad där motståndarna som bäst hade en bra målchans. Det är en fortsättning av hur det såg ut i flera av träningsmatcherna under försäsongen, även mot allsvenska lag.

AFC Eskilstunas tränare Özcan Melkemichel tyckte att HIF var trygga i sitt försvarsspel och att AFC inte kunde utnyttja sin anfallsplan, som byggde mycket på inläggsspel. Kalle Joelsson och Andreas Landgren pratade om HIF:s samspelthet som den stora faktorn till defensivens framgång.

Jörgen Lennartsson? Han påpekade att det kanske har varit bra försvarsspel i samtliga ligamatcher och inte “bara” i tre av fyra.
– I första matchen var det en ofantligt feldömd straff och en hörna som vi gjort ett misstag på.
– Det är svårt att skapa högkvalificerade målchanser mot oss. Vi pressade dem högt i första halvlek i dag och även i början av andra, men sedan blev vi lite överspelade.
– Då valde vi mer ”mellanpress”.

Just presspelet, och att bestämma vilket presspel man ska köra, var en återkommande punkt för Lennartsson.
– Vi kan försvara högt, vi kan försvara medium, vi kan försvara lågt. Gubbarna är ganska vältrimmade i det samspelet.
– Man går inte upp till Allsvenskan på att ha X antal ljusa dagar där man spelar jättebra och vinner 5-0, och sedan har djupa dalar där man inte tar poäng. De allra bästa matcherna på en säsong kanske är tio stycken. Sedan har du tio matcher där du spelar okej, men inte superbra. Sedan har du kanske tio matcher där du inte spelar speciellt bra, men de matcherna gäller det att samla så många poäng som möjligt, med ett välorganiserat försvarsspel och en bra “team spirit” och att då och då ändå blixtra till i anfall.

När det gäller skadeläget så ska det bli magnetröntgen för Anthony van den Hurk i morgon. Anders Lindegaard fick i går veta att han inte skulle stå, då han har en blödning i foten och bland annat har problem att använda sitt tillslag.
– Och hade det varit VM-final i dag hade nog Granqvist spelat.
– Lite också baserat på att vi kände att Charlie (Weberg) gjorde ett väldigt bra inhopp mot Jönköping. Men det var också ett sent beslut.

Foto: Bildbyrån