HIF vill fortsätta träna: ”Motivation riskerar att försvinna”

Tills vidare kör Helsingborgs IF på med träningarna som vanligt.
Men den uppskjutna allsvenska starten gör att man tvingas planera om.
– Allt är beroende på när premiären blir. Just nu har vi fem olika scenario som vi jobbar efter, säger fysansvarige Rickard Engström till Fotboll Skåne.

Att den allsvenska premiären blivit uppskjuten vållar stora problem för klubbarna runt om i Sverige. På ett ekonomiskt plan blir likviditeten ett problem på flera håll, och ur ett rent sportsligt perspektiv är ovissheten nu ett problem. Hur ska man bäst träna för att vara redo när Allsvenskan väl drar igång?

Helsingborgs IF har så här långt fortsatt att träna på samma sätt, och planerar att träna fyra dagar i veckan tills vidare. När det saknas träningsmatcher ska två av passen bli högbelastande. Men Rickard Engström, assisterande tränare med inriktning fys, är samtidigt öppen med att ovissheten är ett problem. Det riskerar att göra det svårt att motivera spelarna.
– Spelarna ska ha en stor eloge för att de fortsätter träna på så hårt som de gör. Det är en jättekonstig situation, och det är mycket motivation som riskerar att försvinna. Men hittills har de verkligen gnuggat på. Det säger mycket om den här gruppen och var vi kommit, säger han till Fotboll Skåne.
– Långsiktigt är det väldigt ovisst och vi får försöka hitta en smart väg för hur vi ska belasta dem i träning för att ta oss framåt. Vi har en ganska bra modell just nu som vi kommer jobba vidare på tills vidare.

Är det just den mentala biten som är det svåraste just nu?
– Fotbollsvärlden är inte annorlunda resten av samhället. Ovissheten är jobbig, vad är det som kommer hända? Det spelar ingen roll om du spelar fotboll eller jobbar på bank, det är samma sak.
– Sen upplevelser jag att spelarna fortfarande är på bra humör när vi tränar, att de känner att det är skönt att komma till ett ställe där det är som det brukar vara på många sätt. Alltså på planen. Därför tycker jag det är positivt om vi kan fortsätta träna, än om vi alla hade varit isolerade hemma. Det upplever jag också att spelarna känner. Det är en positiv aura på planen, så att säga. Där är det som vanligt.

HIF hade redan innan beskedet om den uppskjutna premiären en väldigt lång försäsong, eftersom man inte spelade Svenska Cupen. Nu blir försäsongen ännu längre, och planen är därför att försöka bibehålla formen genom att värva intensitet med mängd.

I flera andra allsvenska klubbar har man valt att ge spelarna ledigt, och beroende på hur smittspridningen i samhället utvecklar sig kan det vara ett alternativ även i Helsingborgs IF. En sak är dock säker, och det är att Allsvenskan kommer att spelas med ett tätare spelschema när det väl är dags. Enligt Rickard Engström är det någonting som man behöver ta in i beräkningarna.
– Absolut tänker vi på det. Det innebär att vi kommer behöva vara ännu mer vältränade, eftersom spelarna måste kunna återhämta sig snabbare efter matcher. Det är därför vi vill träna på och träna så hårt vi kan. Om det blir att vi stänger ner verksamheten har vi en bättre buffert, och ju bättre tränade vi är när vi går in i säsongen desto mer sannolikt är det att vi kommer vara friska under säsongen. Det är absolut någonting att ta hänsyn till.

Kommer spelarna att klara av ett tätare matchande?
– Det hoppas jag att de ska göra. Men det ser man på all forskning, att tätare matchning är tuffare. Det kräver mycket mer av återhämtningsförmågan, och då måste vi vara tränade för det också.
– Jag skulle inte säga att vi inte är det i dag, men det är någonting man ska ha med sig. Vi måste se till att belasta spelarna på ett smart sätt så att de ska kunna spela upp till tre matcher på en vecka när säsongen igång. Det blir ett spelschema som påminner lite mer om Championship.

I planeringen var det tänkt att spela allsvensk premiär om två veckor. Känns det lite som att börja om nu?
– Jag skulle inte säga börja om. Vi går ner lite grann, och kommer fortsätta bygga, men lite långsammare. Det vi har gjort hittills är inte på något sätt ogjort, utan vi har en jättefin grund att bygga vidare på. På så sätt är det inget större problem, men det är mer att det kan vara mentalt jobbigt att förlänga försäsongen.
– Men försäsongen får så dåligt rykte, att det skulle vara så jobbigt att ha lång försäsong och förbereda sig. Det är ju fortfarande att man får spela och träna fotboll. Det är såklart inte optimalt, men vi kommer inte dö av att den förlängs heller. Vi ska inte måla fan på väggen bara för att det blir förlängt, utan får anpassa oss till den verklighet vi lever i och köra på.

Annons