HIF vidare i P17 Allsvenskan Södra: “Vårt DNA ska synas på planen”

På lördag spelar HIF sin första match i fortsättningsserien till P17 Allsvenskan.
Då är förhoppningen att P17-spelarna ska fortsätta ta steg i sin utveckling.
– Det här blir roliga, tuffa och utvecklande matcher, säger Max Lindén till Fotboll Skåne.

Med 25 poäng på 13 omgångar säkrade HIF P17 en plats i fortsättningsserien till P17 Allsvenskan Södra. Det innebär att laget nu har fyra matcher kvar på säsongen, och att man ska möta Halmstads BK, BK Häcken, Malmö FF och IFK Göteborg i oktober och november.

Max Lindén, som är huvudtränare för P17, betonar att fokus alltid ligger på att utveckla lagets spelare till bättre fotbollsspelare snarare än att göra bra resultat i P17 Allsvenskan. Men tack vare att man nu tagit sig till A-fortsättningsserien har man säkrat ytterligare fyra utvecklande matcher under en märklig coronasäsong.
– Vår målsättning är alltid att man vill gå så långt som möjligt. Nu tittar vi framåt och tycker att det här blir roliga, tuffa och utvecklande matcher. Det är matcher som vi ser fram emot med spänning, men också matcher vi är redo för. Vi vill se hur långt vi kan gå, säger Max Lindén till Fotboll Skåne.
– Vår absolut största punkt är vårt DNA ska synas på planen, att man ser ett HIF-lag som spelar. Därför är prestationen det som är avgörande, att man ser en identitet på planen. Vi vinner med vårt sätt, om man säger så.

I grunden handlar HIF-akademin aom att utveckla bättre fotbollsspelare. På grund av coronan har P17 Allsvenskan spelats med enkelmöten, något som försämrat förutsättningarna.
– Min enda tanke kring det året som har varit är att matcher för oss är ett utvecklingstillfälle. Då är det synd för att spelarna att kanske inte få ett helt optimalt fotbollsår på det sättet. Sen tycker jag att de har tränat på jättebra och vi har försökt ersätta det i träningsmiljö, men matcher och speltid är alltid viktigt.

P17-truppen består av en rad lovande spelare, och i många fall är det spelare som redan nu fått chansen att träna och spela med P19-laget. Max Lindén pratar ogärna om specifika spelare, men känner sig trygg i vetskapen om att det är en lovande generation som han basar över.
– Vi har väl känt att det först och främst finns många ambitiösa och duktiga spelare i P17. Vi tycker att många av spelarna har tagit stora kliv i sin utveckling under året. Om man tänker på vår, tränarnas, roll är det egentligen det allting handlar om. Det är spelarutveckling vi sysslar med. Det är den absolut största frågan för oss.
– Ihop med det kan man väl säga att ett kollektiv har växt fram under säsongens gång. Ett sammansvetsat lag som har blivit bra på att hjälpa varandra både på och utanför planen.
– Vi tycker att det här är en bra årgång. Det är en mix av spelare födda 2003 och 2004. Det är många bra spelare.

Året när en spelare fyller 19 år är det sista på juniornivå, och sedan handlar det om att försöka få ett seniorkontrakt någonstans. HIF-akademin har som förhoppning att ta fram spelare som kan slå sig in i Helsingborgs IF i framtiden och som ett led i den satsningen försöker man ha med sig det tänket redan när en ung spelare börjar i akademin.
– Då ska vi försöka fostra så bra fotbollsspelare som möjligt. Individen är målsättningen, att lyfta spelaren så högt som möjligt och förbättra deras egenskaper så att de blir så bra det bara går. Den riktningen finns igenom hela akademin.
– Ihop med det så får man inte glömma att det är människor, som man också ska ta hand om och utveckla. Om man ser det som en produkt som ska bli så bra som möjligt är man snett på det.

Foto: Bildbyrån

Annons