HIF-spelarna trivdes med formationen: “Mer folk i boxen”

Helsingborgs IF gav 3-5-2/5-3-2 ett nytt försök mot Djurgården.
Det fick positiva effekter både i offensiven och defensiven.
– Förhoppningsvis kör vi på med samma formation, och har samma energi i nästa match, säger Martin Olsson till Fotboll Skåne.

Helsingborgs IF stod för säsongens kanske bästa insats hemma mot Djurgården, och tog tre välbehövliga poäng i bottenstriden. Nu är laget uppe på kvalplats och kan försiktigt blicka uppåt i den allsvenska tabellen.

Precis som i matchen mot AIK valde Olof Mellberg att formera en trebackslinje, som ofta blev en fembackslinje. Det påminner om hur laget formerades under stora delar av försäsongen. Mot Djurgården fick det effekt direkt.
– Ja, jag gillar det. Jag får lite mer boll, och kan följa upp med mer. Men jag tycker att det fungerar för alla, för hela laget. Pressen fungerar mycket bättre, även om det har funkat okej i de andra matcherna också. Men i den här matchen blir det bra med den formationen, säger Martin Olsson till Fotboll Skåne.
– Vi blir väldigt stabila i backlinjen, och vi kan spela upp bollen och bygga spelet väldigt mycket. Det fungerade ganska bra mot AIK också. Jag tyckte att planen förstörde för oss där, det gick inte att spela. Men i dag visar vi att vi kan spela bra fotboll och skapa lägen.

Alex Timossi formerade anfallspar med Anthony van den Hurk, och pratade efteråt om det goda samarbetet med nederländaren. En av flera fördelar med formationen tycks vara att fler HIF-spelare hinner fylla på i straffområdet.
– Vi fick in mer folk i boxen, både på målet som Anthony gör och i matchen. Om det bara varit han så hade det varit enklare för försvararna att ta bort honom. Men nu var jag och någon spelare till där. Då drar vi till oss spelare, och då bildas det ytor, säger Alex Timossi till Fotboll Skåne.

Martin Olsson håller med, och menar att systemet ger honom chansen att fylla på utan att det blir samma risk för kontringar bakåt.
– Jag har ett par såna bra inlägg den här säsongen. Vissa gånger har vi inte haft folk där, men nu känns det som att folk var på plats. Vi har minst tre spelare inne i boxen när Anthony gör målet.
– Innan har det kanske varit en ensam anfallare i boxen, och då blir det lite svårt att bara hitta honom och träffa perfekt när det är fler backar runt honom.

Rasmus Jönsson tycker också att systemet fungerade väl mot Djurgården, och tyckte att flera spelare kom till sin rätt i den relativt nya formationen.
– Det jag tycker är viktigast är att vi har ett system som vi spelare känner oss trygga med. Om det är så här eller inte får Olof svara på, och det beror kanske lite på vilka vi möter. I dag passade det oss väldigt bra med den här formationen.
– Förhoppningsvis kör vi på med samma formation, och har samma energi i nästa match. Det fanns mycket positivt i dag, som vi kan bygga på, avslutar Martin Olsson.

LÄS MER: Spelarbetyg efter HIF-Djurgården

Foto: Bildbyrån

Annons