HIF prioriterar cupen – men rör om i laget: ”Ett antal byten”

Helsingborgs IF har åkt ut innan gruppspelet två år i rad.
Men i år ska laget ta sig vidare i Svenska Cupen – och siktar på vinst mot IS Halmia.
– Långsiktigt är den väldigt viktig såklart. Det märkte vi inte minst i år, säger Olof Mellberg.

I morgon, onsdag, spelar Helsingborgs IF en viktig cupmatch borta mot IS Halmia på klassiska Örjans Vall. Det som behövs är en vinst för att säkra avancemanget till vårens gruppspel – ett gruppspel som HIF har missat två år i rad.

Under försäsongen återkom Olof Mellberg ofta till vikten av att faktiskt få spela gruppspelet under våren, för att kunna förbereda sig på bästa sätt inför den allsvenska säsongen. Det är en av anledningarna till att HIF nu prioriterar Svenska Cupen högt.
– Långsiktigt är den väldigt viktig såklart. Det märkte vi inte minst i år. Den hade varit väldigt viktig för oss, inte minst i förberedelserna inför Allsvenskan och som det blev nu blev det ännu viktigare. Det gjorde att vi fick en ordentlig nackdel gentemot de andra lagen som kunde förbereder sig därigenom, och få tävlingsmatcher. Det är alltid en annan grej. Och såklart möjligheter att vinna något, så det är viktigt, säger Olof Mellberg.

Då låter det på dig som att det inte blir ett så reservbetonat lag, som vi bland annat fick se i förra årets möte med Oskarshamn?
– Vi kommer att göra ett antal byten, men det är också med tanke på täta matcher nu, och vi har ny match på söndag. Vi vill få in fräscha spelare. Vi har just nu en full trupp rent antalsmässigt, det är fortfarande den där obalansen som finns som gör det lite problematiskt, men vi har bra konkurrens på ett antal positioner, vilket gör att vi kan skifta runt en del utan att vi känner att det ska behöva bli en stor kvalitetssänkning.

Finns det någon spelare som står över?
– Ja, det gör det. Det finns det.

Men du vill inte nämna några namn?
– Nej, inte än. Men det har också med lite fräschhet och så att göra. Vi bevakar dem ju noga, och vi behöver att de som ska spela ska vara fräscha. Har vi den möjligheten vi har nu, framför allt på ett antal spelare, så tar vi den möjligheten att få in fräscha spelare. Vi känner att där är tillräckligt bra konkurrens. Vi värderar fräschheten ganska högt i det här läget.
– I cupen gäller inte samma regler som i Allsvenskan, ocxh et är bara tre byten. Vilket gör att man får värdera det också. Vi behöver starta med de allra flesta spelarna som klarar 90, och som vi tror kan hålla sig fräscha i 90. Det är också en avvägning där, med vilka som spelade senast, och hur många av dem som vi tror är redo för 90. Det är åtta spelare som kommer att spela 90 i morgon.

Därmed är det osannolikt att Shkodran Maholli och Marcus Olsson startar, eftersom båda bara gjort kortare inhopp hittills. Andreas Landgren är en annan spelare som är osäker till start enligt Olof Mellberg. Däremot bekräftar huvudtränaren att det blir Ian Pettersson som står, och Nils Arvidsson som sitter på bänken. Anders Lindegaard närmar sig spel (enligt både egen utsago och Olof Mellberg) samtidigt som Alexander Nilsson är sjuk.

Andreas Granqvist ska enligt Olof Mellberg träna som vanligt med övriga spelare. Det återstår att se när han kan bli aktuell för comeback. Förutom målvakterna och Assad Al Hamlawi ska samtliga spelare vara i träning.

Ludvig Carlius, Emil Hellman och Casper Widell spelar med P19 och finns därför inte med i truppen mot IS Halmia enligt Olof Mellberg.

Foto: Bildbyrån

Annons