HIF oroliga efter regeringens icke-besked: ”Livrädda att ta ett beslut”
Regeringen har flaggat för att gränsen på 50 personer kan höjas den 1 oktober.
Men på gårdagens presskonferens kom inget nytt besked i frågan.
– Man är rädd att det ska sända ut en signal i samhället som tolkas fel, tror Joel Sandborg, klubbdirektör i Helsingborgs IF.
Regeringen gick tidigare i somras ut och flaggade för att man från den 1 oktober skulle höja gränsen på 50 personer som får besöka evenemang samtidigt, men på torsdagens presskonferens meddelade man att det fortfarande inte finns ett färdigbehandlat förslag.
Runt om i Sverige längtar föreningar efter en höjd gräns för att kunna släppa på publik igen, och Helsingborgs IF har även presenterat en plan på hur man ska kunna hantera 3 000 på ett säkert sätt för att inte riskera någon ytterligare smittspridning. Klubbdirektören Joel Sandborg känner sig orolig över att regeringen fortfarande inte kommit fram till något.
– Den första oktober är det troligt att det inte kommer gälla. Det känns som att det här handlar mer om att avvakta, avvakta och avvakta för att se vad som händer i samhället i stort. Jag kan inte tolka det här på ett annat sätt som att man är livrädd för att ta beslut om lättnader, och blir det då en ny ökning är man rädd för att man ska få kritik för att man har gjort lättnader, säger Joel Sandborg till Fotboll Skåne.
– I andra delar är det hur mycket folk som helst och påsläpp, men vi som har en upplevelsepublik blir extremt drabbade av detta på grund av att man inte släpper upp. Jag kan inte se att vi kan göra så våldsamt mycket mer, utan jag tror att det här handlar om en nationell rädsla om att släpper man upp idrott, kultur eller andra evenemang sänder det en signal ut till samhället, och det man är rädd för att hur det ska tolkas. Man ser inte det som isolerade events, som för vår del, att Helsingborgs IF skulle kunna sköta det här på ett betydligt säkrare sätt än i andra delar av samhället.
Joel Sandborg menar att det kan handla om att regeringen är rädd att skicka ut en signal som tolkas fel om man släpper in mer publik på evenemang. Från polisiärt håll har responsen varit att man inte vill höja gränsen från 50 personer, för att det inte finns resurser att kunna se till att en höjd gräns efterlevs. Men enligt Joel Sandborg är det ett ansvar som vilar på arrangören, och inte Polisen.
– Jag tycker inte heller det ska vara att polisen behöver sätta resurser för att det ska efterlevas. Det är ett stort ansvar på oss som arrangör. Samtidigt, som i alla delar av samhället, kan inte vi styra individen, men när individen kommer till vår arena och under besöket kan vi vara tydliga med hur reglerna är. Då kan vi inte se hur det vi har tagit fram ska vara en del av smittspridningen. Då finns det mycket värre saker i samhället i dag.
– Att polisen säger så kan jag köpa, men de ska inte behöva tillsätta de resurserna. Vi klarar att hantera situationen när väl besökarna är igenom våra biljettscanners.
Företrädare från svensk fotboll har konsekvent varit kritiska till dialogen med myndigheterna och regeringsrepresentanter. Enligt Joel Sandborg har SEF och de allsvenska föreningarna gjort vad man kan för att försöka få till en dialog, och menar inte att man kan vara mer självkritiska kring varför man inte fått till en dialog.
– Jag tycker inte det. Jag tycker att våra företrädare har försökt bjuda upp till dans hela vägen, och prata med myndigheterna och politiker. Det har inte blivit några konkreta diskussioner eller ens dialoger om det här, utan det känns som att vi tillsammans med många andra aktörer inte fått något gehör i det. Däremot tror jag att politikerna är högst medvetna om hur hårt detta slår och vikten av elitföreningar, men att man är för rädd för den stora bilden.
Finns det redan nu en oro för 2021?
– Det blir en oro. Man har inte riktigt tänkt så långt tidigare, och jag har inte själv heller gjort det. Det är klart att vi har skissat på effekterna av det här för kommande år, men då har vi ändå sett att det ska bli lättnader och att vi ska kunna ha publik på läktaren till säsongsstart 2021. Skulle det här fortsätta, då behövs det rejäla tag inom svensk fotboll och all elitidrott för att vi ska klara det här. Vi har det otroligt tufft just nu, men går det här in på 2021 vet jag ärligt talat inte hur det här ska gå.
Om det blir en höjning till 500 personer, har ni en plan för hur ni ska hantera det och vilka som då eventuellt ska släppas in på matcherna?
– Vi vill egentligen inte kommentera det nu. Först och främst har vi sagt från början att vi vill känna medlemmar, supportrar och sponsorer stöd för det vi tänker göra. Kommer frågan upp att vi bara får ta in 500 vill jag föra en dialog med medlemmar, supportrar och årskortsinnehavare om hur de ser på det. Det är ändå de som är HIF i det yttersta.
– Att släppa in 50 personer som vissa har gjort ser jag inte som en jättebra lösning, och 500 personer är inte jättemycket bättre. Då vill jag att supportrarna är med oss på hur vi gör.
Foto: Bildbyrån
Reporter på Fotboll Skåne