HIF laddar upp på konstgräs i Örebro: “Chans att vänja sig lite”

Tre bortamatcher kvar – och alla spelas på konstgräs.
Då ändrar HIF sina ordinarie förberedelser inför allsvenska bortamatcher.
– Nu har vi tränat på konstgräset här hemma också, både i går och i dag, säger Olof Mellberg till Fotboll Skåne.

Tre poäng på fem konstgräsmatcher hittills under den allsvenska säsongen. Det är inget fantastiskt facit som Helsingborgs IF när det kommer till matcher på konstgräs under 2020.

Med sex allsvenska omgångar kvar att spela ska HIF nu spela samtliga sina tre bortamatcher på konstgräs. Då förändrar man också lite i förberedelserna inför bortamatcherna, för att stärka chanserna att göra bra prestationer.

Tidigare under säsongen har man inte tränat på konstgräs inför bortamatcher på just konstgräs, och Olof Mellberg har hänvisat till att det beror på att det inte finns ett konstgräs som liknar det som används på elitnivå i Helsingborg. Nu har det lagts nytt konstgräs på Olympiafältet (Plan 10) som är av lite bättre klass.

Men inför matchen mot Örebro SK åker laget upp i god tid för att hinna träna på matcharenan dagen innan.
– Chans att vänja sig lite. Nu har vi tränat på konstgräset här hemma också, de här par dagarna, både i går och i dag, säger Olof Mellberg till Fotboll Skåne.
– Men de (konstgräsplanerna) ser lite olika ut ändå. Det är inte elitgräs det här, så det är väl inte precis samma. Men nu är vi också i ett läge där vädret har varit som det varit och gräsplanerna börjar bli tunga nu. Det gör också att vi i det här läget känner att det eventuellt är en fördel att köra ett par pass på konstgräset här.

Är det första gången i år ni har gjort det?
– Ja, det är det.

Ni har två konstgräsmatcher kvar efter söndag. Blir det samma upplägg mot Elfsborg och IFK Norrköping?
– Ja, det tror jag. Det har den lilla nackdelen att blir en omställning fysiskt framför allt. Det kan påverka lite.
– Det är en fördel med touchen, det är därför det är bra. Man kan överväga fördelar och nackdelar att switcha mellan naturgräs och konstgräs. Det påverkar en fysiskt mer än det ger fördelar just med touch och så vidare. Det är den avvägningen man brukar göra, och då brukar vi välja att fortsätta träna på naturgräs och sen bara vänja oss på matchdagen. Så har vi gjort tidigare.

Tre poäng på fem konstgräsmatcher hittills. Vad tycker du generellt om ert konstgrässpel i år? Är det också en grej, att ni behöver bli lite bättre där?
– Ja, det tror jag, men det är ändå lite bättre än förra året tror jag. Nu var jag inte här så länge, men vi hade det lite jobbigt de matcherna jag var här.
– Det är lite från spelare till spelare. Vissa spelare passar det ganska bra och de har inget problem med det, medan det är jobbiga för andra. Det märker man ganska tydligt.

Foto: Bildbyrån

Annons