HIF gick plus 2020 – Gigovic trumfade missade publikintäkter

HIF:s egna kapital är nu på 3,6 miljoner kronor.
De klarade av ökade personalkostnader och pandemieffekter tack vare en stor försäljning.

Annons

HIF har rapporterat att de gick 1,5 miljoner plus under 2020, trots coronapandemin. Den stora anledningen är försäljningen av Armin Gigovic. Totalt sett redovisade HIF 16,6 miljoner kronor i spelarförsäljningar för 2020.

Det innebär att HIF gick in i 2021 med knappt 3,6 miljoner kronor i eget kapital, trots alla tappade intäkter. Publikintäkterna minskade med mer än tolv miljoner kronor jämfört med 2019, och sponsorintäkterna med mer än fyra miljoner kronor. Affärsverksamheten minskade med nästan sex miljoner kronor.

Samtidigt fick HIF in nästan sju miljoner kronor mer i TV-rättigheter, och arenakostnaderna minskade med nästan sju miljoner kronor tack vare en överenskommelse med kommunen.

HIF hade också gjort en större spelarsatsning innan pandemin, och det märktes då det var en av få klubbar som höjde sina personalkostnader rejält. Personalkostnaderna i fotboll ökade från 29,3 miljoner kronor under 2019, till 36,8 miljoner kronor under 2020. Detta efter värvningar som van den Hurk, Hendriksson, Joseph Ceesay, och Jönsson. De hade också, till skillnad från 2019, en scout samtidigt som de hade två huvudtränare under kontrakt under nästan hela året.

HIF har också kvar 5,6 miljoner kronor i fordringar för Rafael Porcellis. Inför 2021 har de budgerat för ett plusresultat på 100 000 kronor, vilket inkluderar spelarförsäljningar för 1,6 miljoner kronor.

Foto: Bildbyrån