HIF fortsätter med öppna träningar: ”Behöver inte låsa in oss”

Många allsvenska lag har stängt sina träningar till följd av coronavirusets spridning.
Helsingborgs IF planerar dock att fortsätta med öppna träningar tills vidare.
– Man får gärna vara och titta på träningarna, men inte söka en fysisk kontakt med spelarna, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotboll Skåne.

Covid-19 har gjort att den allsvenska premiären med största sannolikhet blir ordentligt försenad, och för klubbarna innebär det nu att planeringen måste läggas om. På flera håll runt om i landet stänger de allsvenska lagen sina träningar, som i vanliga fall brukar vara öppna för såväl supportrar som media.

Helsingborgs IF väljer dock en annan väg och manar snarare till försiktighet och respekt än stängda träningar. Samtidigt betonar man att det är ett beslut som snabbt kan ändras i enlighet med myndigheternas rekommendationer.
– Vi ligger kvar med öppna träningar från a-laget ner till knattedelen. På knattesidan är det upp till var och en om man vill vara med, det är helt okej om man inte vill. Från elit och uppåt är det träning som vanligt, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotboll Skåne.

Som en försiktighetsåtgärd är gymmet som HIF brukar på Olympia nu bara öppet för a-lagsspelarna. I övrigt är förhoppningen att hålla nere antalet fysiska kontakter, och på andra sätt försöka undvika att bidra till en ökad smittspridning.
– Vid träningar får folk jättegärna komma, vi finns till för våra supportrar, men just nu under den här ovissa framtiden vore det bra om man har en viss distans till spelarna. Det är så vi känner. Man får gärna vara och titta på träningarna, men inte söka en fysisk kontakt med spelarna. Det är väl egentligen det sunt förnuft säger, för att minska den här spridningen.

Flera andra allsvenska klubbar resonerar annorlunda och har stängt sina träningar. Varför resonerar ni på ett annat sätt?
– Jag tycker inte att vi behöver göra det. Helsingborgs IF har tagit beslutet att vi inte behöver låsa in oss på något sätt. Det är fortfarande många andra timmar på dygnet då vi och fotbollsspelarna är privata personer. Det finns lika stor risk i det sociala livet att bli smittad. Vi på organisationen håller vår kontakt nere med laget. Vi ringer om det är nåt.
– Generellt får man nog använda det sunda förnuftet. Man får nog se det här i en större bild. Vi gör allt för att det här inte ska spridas vidare, men nånstans har vi en verksamhet som måste fungera och spelarna måste träna. Om vi kan glädja någon som kan få komma på en träning och titta på avstånd, mitt i allt detta tråkiga, så tycker jag att de ska få göra det.

Joel Sandborg betonar också att det här är beslut som kan förändras när det kommer andra direktiv, antingen från SEF eller myndighetshåll. Helgens träningsmatch borta mot Trelleborgs FF planeras att spelas som vanligt, närmare bestämt på konstgräset vid Vångavallen. Matchen ser i dagsläget ut att sändas på Dplay, men är stängd för publik i enlighet med SEF:s beslut från måndagens möte med alla 32 medlemsklubbar.

Annons