Helsingborgs IF redo för drastiska åtgärder: “Har infört köpstopp”

Coronakrisen innebär stora problem för den svenska idrottsrörelsen.
HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg menar att klubben redan vidtagit åtgärder.
– Det här kommer nu att påverka i flera led, även gällande sponsorer, säger han till Fotboll Skåne.

I dagsläget är det oklart när den allsvenska premiären kommer att spelas, och just nu inväntar klubbarna inom Svensk Elitfotboll (SEF) på besked från UEFA för att kunna planera säsongen. Coronakrisen innebär en stor belastning på hela samhället, och inte heller idrottsrörelsen är immun.

2020 har HIF budgeterat för 15,7 miljoner i publikintäkter, men med en försenad allsvensk start kommer pengarna att dröja. Joel Sandborg, klubbdirektör, medger att osäkerheten kring hur året kommer att se ut vållar stora problem i dagsläget.
– Det kommer definitivt få en stor påverkan. Det är inget snack om det. Vi sitter redan och jobbar med den här prognosen. Vi måste titta på vilka rimliga scenario vi kan hamna inför. Matcherna är definitivt en stor fråga för likviditeten. När folk köper biljetter och handlar i kiosken hjälper det oss, säger Joel Sandborg till Fotboll Skåne.
– Det är en ovisshet nu. Inom några dagar kanske positiva beslut kommer, som gör att vi kan planera lite mer utifrån när Allsvenskan ska börja. Då är det också lättare att föra en dialog med leverantörer och andra intressenter som kan tänkas hjälpa oss.

Det är alltså inte bara publikintäkterna som riskerar att minska, och som garanterat blir försenade. Flera områden i ekonomin kan nu få sig en törn.
– Vi måste i alla led se över det ekonomiska. Givetvis, direkt när detta kom upp, satte vi köpstopp i hela föreningen. Det är en av de första åtgärderna man bör göra. Vi pausar allting och håller i pengarna. Nu gäller det att inte ta några risker och få en smäll när vi äntligen vänt på en negativ trend. Det är jättedålig timing när vi haft en uppåtgående trend och allt har sett väldigt, väldigt bra ut.
– Det här kommer nu att påverka i flera led, även gällande sponsorer. Företag kommer att följa det här noga och se hur det påverkar deras ekonomi. Men vi har ändå haft bra dialoger, och vi ligger före rent intäktsmässigt än vad vi gjorde ifjol, men det är fortfarande en bit till budget. Vi kan inte stå här och stoppa huvudet i sanden och tro att det här inte påverkar oss. Det här gör att vi måste jobba ännu, ännu hårdare i alla led. Det är med en redan hårt arbetande och ganska tunn organisation som vi behöver hugga tag i det.

Joel Sandborg menar att HIF nu tittar över flera olika områden för att se hur man ska kunna värna likviditeten. Att skjuta upp betalningar till leverantörer kan vara ett viktigt steg, och förhoppningen är att det ska finnas förståelse från intressenterna kring klubben. Dessutom hoppas klubbdirektören på att myndigheterna inser allvaret för idrottsrörelsen.
– Jag hoppas att alla förstår att det finns en stor risk för hela idrottsrörelsen, att den kan kapsejsa. Det är otroligt viktigt att man förstår, även från myndighetshåll, att här behöver man göra saker för att det inte ska gå helt åt pipan. Det är väldigt få klubbar i Allsvenskan som skulle klara en längre period utan spel och publik. Jag tror att alla hade fått problem med likviditeten. Då måste det göras åtgärder. Men som sagt, vi ser ett antal tunga saker som vi i HIF måste ta tag i direkt när beslutet kommer.

Helsingborgs IF redovisade ett plusresultat för 2019 och har generellt sett en bättre ekonomisk stabilitet nu än på flera år. Det ger en viss trygghet, menar Joel Sandborg. Dessutom gör den förbättrade relationen med viktiga samarbetsaktörer som Helsingborgs stad att det finns bättre förutsättningar att hantera krisen.
– Om vi inte spelar matcher finns det förhoppningsvis, och förmodligen, en förståelse från staden att vi får ha ett annat tempo på hyresbetalning. Det är ju baserat per match, hur vi nyttjar Olympia.
– Jag tycker att vi har en väldigt bra dialog med dem. Vi har gjort allt för att lyckas betala hyror och annat i tid, och det har vi också gjort. Det har stärkt förtroende oss emellan. Vi har ett bra samarbete, och jag kan inte se något annat än att det skulle finnas en stor förståelse. Sen ska man ha med sig att staden har många olika intressenter att ta ställning till. Vi är inte de enda som påverkas.

Annons