Hansson: Siffror för HIF 2020 – massa dueller, inlägg, och fasta

Det var ju inte såhär det skulle se ut.
Varken poängmässigt eller i det taktiska.

Att Helsingborgs IF har fem raka utan förlust och inte ligger sist i Allsvenskan känns nästan som ett drömscenario för föreningen jämfört med för några veckor sedan.

Laget har länge snittat knappt tio skador/sjukdomar per match, plus ett snitt på tre förändringar per startelva, men nu har det blivit en del kontinuitet både på elvan och spelet.

Då är frågan: hur ser siffrorna ut för Helsingborgs IF? Hur skiljer de sig från andra lag?

Det har varit 621 luftdueller i deras matcher. Flest i serien.

Bara Kalmar FF har haft fler anfallsförsök på offensiva fasta situationer, och bara KFF har haft fler långa inkast.

Bara Djurgården har slagit klart fler inlägg än HIF.

Samtidigt är siffrorna inte lika smickrande kring exempelvis antal passningar (fyra från slutet) eller dribblingar (trea från slutet).

Så ser alltså profilen ut för HIF. De är ett lag som slår en massa inlägg, har en massa luftdueller, och kör på med en massa fasta situationer, men har problem i det mer etablerade spelet.

Hur bra har de då varit på det spelet?

InStats expected goals-modell säger att HIF har skapat chanser där snittvärdet är 13 gjorda mål, släppt till chanser med snittvärde på 16 mål, och att de “borde” ha skrapat ihop cirka nio poäng. HIF har gjort färre mål än de “borde”, men antal insläppta och antal poäng är ungefär på samma nivå som det har sett ut.

HIF tar exempelvis många distansskott. Bara fem lag har skjutit fler skott än HIF, men inget lag har varit sämre på att träffa målet. De ligger fyra från slutet i antalet skapade bra målchanser.

Laget är samtidigt helt okej på att komma in i offensiva ytor. Deras siffror på att ta sig in i motståndarnas sista tredjedel och straffområde är ungefär som ett (halvsvagt) mittenlags siffror, och exempelvis är de inne i sista tredjedelen lika ofta som Elfsborg.

Men det måste bli mer kvalitet när de väl är inne i farliga ytor.

Hur ser då utvecklingen ut?

Det är väl kanske här som det mest positiva finns. Det har varit hyggligt bra.

De inledande fyra matcherna var usla offensivt. Sedan följdes det upp med några (oftast) jämna matcher, trots svårt motstånd, och de två senaste matcherna (framför allt mot Örebro SK) såg vi ett HIF som för första gången var bättre än motståndarna i statistiken.

HIF tar fler skott. De släpper till färre skott. De tappar färre bollar på egen planhalva. De kommer oftare in i bra ytor nu jämfört med i inledningen av säsongen.

Kanske är den lilla uppsvingen mot slutet på grund av sämre motståndare och tidigt insläppt mål (så att motståndarna spelar mer defensivt), men gör de fler sådana prestationer så har de god chans för några segrar snart.

Ett problem kvarstår dock: HIF börjar generellt matcherna svagt, för att sedan komma igång i andra halvlek (ofta av desperation då de är i underläge). Det har hänt i åtta av tio matcher att HIF:s andra halvlek har varit bättre än den första (undantagen: matcherna mot Varberg och Elfsborg). I fyra av de fem senaste matcherna har de släppt in mål första kvarten, men ändå tagit poäng i samtliga de matcherna.

Kan det då snart lossna för några spelare?

Det är ingen spelare som har haft extrem statistisk “otur”, men en sådan som Max Svensson har passat fram till 15 avslut utan att få en assist än så länge.

Assad Al-Hamlawi, Brandur Hendriksson och Alex Timossi har några starka underliggande siffror, dock på ganska begränsat antal minuter. Fortsätter de att göra samma saker under längre tid så har de goda chanser att göra ett antal poäng i höst.

HIF är dock ett utspritt lag när det exempelvis kommer till antalet målchanser. Det är ingen som offensivt sticker ut över tio omgångar. Om stjärnorna fortsätter att ligga i formsvacka så är det laget (och Martin Olsson) som har bäst chans att hålla HIF kvar.

Källor: InStat, Sofascore, Transfermarkt
Alla siffror är inför omgång 11.

Foto: Bildbyrån