Hansson: Nu vet jag vad du är för något, Brandur

Går man tillbaka de senaste tio-tolv matcherna så har nog Hendriksson varit lika nyttig för HIF som Loeper har varit.
Det var något som hände i somras. 

Annons

För åtta månader sedan skrev jag texten “Vad är du egentligen för något, Brandur?”. Kortfattat handlade det om att jag, efter hans första år i HIF, fortfarande inte förstod vad han var för spelare.

Hur var hans fysik? Föredragna roll? Vilka var hans spetsegenskaper? Varför såg man aldrig det där fina skottet som alla pratade om? Hur bra var han ens? Jag kunde inte greppa det.

Det fanns heller inget i statistiken som pekade åt något håll. Allt var mediokert. Det kändes som en udda spelare: så många egenskaper, så lite definitivt.

I år är det annorlunda. Eller snarare: de senaste månaderna har allt blivit annorlunda. Jag känner att han fortfarande är på en nivå där han underskattas av HIF-supportrarna, trots att han match efter match är ett av HIF:s största hot framåt (numera ofta i nivå med Loeper).

Han har sina svagheter. Han är svag på att täcka ytan framför backlinjen och en dålig huvudspelare. Det kan fortfarande gå långsamt ibland. Han borde ha en bättre defensiv mitt bredvid sig.

Men, elva poäng (fyra mål, sju assist) är bäst bland annat de centrala mittfältare i serien. Han är alltid farlig på fasta situationer. Han slår ut motståndarnas lagdelar med fina passningar framåt. Han kan till och med skjuta in bollen från långt håll igen, efter att ha gått cirka 60 långskott utanför straffområdet i HIF-tröjan utan att göra mål.

Statistikprogrammen älskar Hendriksson. Några av siffrorna för 2021:

Ingen spelare i Superettan slår fler passningar i motståndarnas sista tredjedel. Ingen mittfältare slår fler passningar framåt i planen, och ingen spelare i serien har en högre träffsäkerhet än Hendriksson på det. Han är topp-5 i vunna frisparkar. Han är topp-10 på att gå in i flest närkamper, och ligger förhållandevis högt upp i antal brytningar.

Det vill säga: en spelare med en fantastisk passningsfot som ofta sårar motståndare, någon som motståndarna måste gå hårt på, och någon som försöker att vinna tillbaka bollen med aggressivitet (även om utförandet på bollvinnandet är av varierad kvalitet).

Det tog 18 månader i HIF innan han kom upp i nivån som han värvades för att ha, och nu är det bara 18 månader kvar på kontraktet. Hans framtid i HIF lär nog avgöras av om de går upp eller inte i vinter.

HIF möter Värnamo i morgon lördag. Enligt Allt Om HIF saknas, förutom avstängda Benjamin Acquah, även Rasmus Jönsson. Viktor Lundberg kliver in i startelvan. Landgren är fortfarande utanför startelvan.

Preliminär elva: Lindegaard – Tsouka, Widell, Weberg, Bödvarsson – Hendriksson – Loeper, Kaied, Lundberg, Olsson – van den Hurk

Foto: Bildbyrån