Granqvist utvilad, lättare och frisk: ”Inte skadefri någon match 2019”

2019 blev inte alls optimalt, men med några förändringar hoppas Andreas Granqvist på bättre förutsättningar 2020.
– Jag har jobbat stenhårt för att gå ner några kilon så att jag orkar mer och känner mig piggare, säger han till Fotboll Skåne.

I november eller december är det många allsvenska spelare som får välbehövlig vila och en möjlighet att pusta ut efter ett långt år. För enstaka spelare är det ett avbrott som är extra mycket värt.

Som för Andreas Granqvist. Under 2019 hade han varit både fotbollsspelare och sportchef. Han hade också haft en skada under hela säsongen som vägrade att släppa. När Helsingborgs IF gick på ledighet åkte han och familjen upp till stugan i Sälen.
– Ledigheten var så väldigt skön, säger Granqvist till Fotboll Skåne.
– Det var alldeles för mycket förra året. Jag tror knappt jag svarade i telefonen på semestern, utan jag bara tog det lugnt med familjen och var mig själv.

Nu mår han bra igen och det enda han känner av är lite klassisk försäsongsstelhet. Skadan han fick under försäsongen 2019, på en konstgräsplan i Kalmar, ska nu vara läkt.
– Jag var egentligen inte skadefri någon match 2019. Det var en speciell och komplex skada.
– Jag hade skadan hela vägen in i mål, men jag tog en spruta när det var fyra–fem omgångar kvar. Då blev det nästan smärtfritt, men lite stelt sista matchen. Sedan hade vi matchen mot Rumänien och då var det kanske 90–95 procent läkt, men nu hoppas jag det ska vara 100 procent.

Det var under andra halvan av september som han tog sprutan, som injicerades i magtrakten.
– Hade jag vetat att sprutan skulle ge den effekten hade jag tagit den direkt. Det är skönt att veta det. Skulle skadan komma lite smygande vet man att den hjälper mycket. Då har vi den som en utväg.

Var det någon anledning till att ni väntade så länge?
– Jag har aldrig tagit sprutor. Vi visste inte vad det skulle innebära och hur det skulle påverka. Man vill ofta rehaba och träna bort skadan, men det var en seg skada. Jag pratade också mycket med landslagsläkarna om hur de såg på det. Till sist kom vi alla fram till att det var dags att prova sprutan.

Förutom att vara skadefri och utvilad finns det andra faktorer som talar för ett bättre 2020. Att HIF har tagit in Rickard Engström, den assisterande tränaren som har fysfokus, är en av de faktorerna.
– Det är otroligt viktigt i försäsongen. Rickard gör det jättebra. Det är mer individuellt anpassat program. Det känns som att vi är rätt på det från början. Hur vi löper, hur vi kör fys kopplat till fotbollen. Man känner sig starkare, men även piggare.

Det är visserligen ett viktigt mästerskap i sommar, men Granqvist anpassar inte försäsongen bara för den månaden.
– Det är klart det är spännande med ett sommarmästerskap, men jag är anställd av HIF och mitt enda fokus är att bli frisk och att vara i bra form till säsongen startar. Det gäller allt: hur jag sover, vilar, äter. Jag har jobbat stenhårt för att gå ner några kilon så att jag orkar mer och känner mig piggare. Det blev en stor skillnad mot hur vi tränar här och i Ryssland, och vilka möjligheter vi har. Nu har vi Rickard här, någon man kan bolla med för att vara där man vill vara i fysen.
– Jag tror jag var fyra eller fem kilo lättare i Ryssland. Där är det en helt annan nivå på träningarna. Efter EM 2018 var det rätt in i säsong här, med allt vad det innebär. Det blev en skillnad. Nu känner jag att jag har kommit dit jag ska ligga. Det är en bit kvar till toppen i alla delar, men det är två månader kvar så det ska nog gå tills dess.

Granqvist har kontrakt med HIF över 2021, men han har ännu inte bestämt sig om 2020 är sista säsongen som spelare. Däremot är EM-slutspelet hans sista tid som landslagsspelare.

Foto: Bildbyrån