Granen får större sportchefansvar: “Oberoende om han spelar mer”

Andreas Granqvist har ingått i sportgruppen med Olof Mellberg och Adil Kizil.
Men när HIF nu renodlar rollerna får Granen mer eget ansvar.
– Han kliver upp i sportchefsrollen med vissa begränsningar så länge han spelar, säger HIF:s ordförande Krister Azelius till Fotboll Skåne.

När Andreas Granqvist återvände till Helsingborgs IF efter VM 2018 hade man kommit överens om ett långt kontrakt, som först bestod av 3,5 år som spelare och sen ytterligare tre år som sportchef. Hösten 2018 var mittbacken högst delaktig i resan tillbaka till Allsvenskan.

Säsongen därpå klev Andreas Granqvist upp i en sportchefsroll, parallellt med spelarkarriären. Det skulle visa sig vara mentalt påfrestande och lagkaptenen själv talade i termer av att han det påverkade prestationerna på plan negativt. Därför valde HIF att stöpa om organisationen och satsa på en sportgrupp som tillsammans skulle hantera en sportchefs uppgifter.

Inför och under 2020 har den bestått av huvudtränaren Olof Mellberg, chefsscouten Adil Kizil och Andreas Granqvist. Dessutom har Robin Lundgren ansvaret för det administrativa och ekonomiska, samt konkreta förhandlingar med spelare. Men efter att sommarens transferfönster nu har stängt har Helsingborgs IF valt att förändra organisationen igen, efter ett år med många mindre lyckade värvningar.
– Vi har reflekterat över det nu. Vi gjorde ett försök i vintras att bygga den här operativa sportgruppen där styrelsen inte ingick. Men det är svårt med rollerna, berättar ordförande Krister Azelius till Fotboll Skåne.
– Det vi har gjort för ungefär en månad sedan, eller ungefär när fönstret stängde, var att låta Granen kliva fram. Det är lätt för omvärlden att när de hör detta tro att det är kopplat till hans skada, men det är det inte.
– Oberoende om eller när han går i spel igen så tar han en tydligare roll nu. Men vi har sett till att den rollen inte är i relation till tränaren, för det vore helt bisarrt, men den är inte heller i relation till att förhandla eller förlänga med lagkamrater.

Krister Azelius medger också att lösningen med att inte ha en sportchef inte har fallit väl ut, och man hoppas hitta en tydligare rollfördelning och bättre struktur nu. På frågan om Andreas Granqvist tituleras sportchef framöver betonas begränsningarna i sportchefskapet, som finns så länge mittbacken fortfarande är spelare.
– Han kliver upp i sportchefsrollen med vissa begränsningar så länge han spelar.

Foto: Bildbyrån

Annons