Från sju år i Damallsvenskan på 00-talet till HIF:s Division 4-satsning

På 00-talet stod hon i flera U-landslag och spelade sju år i högsta serien innan hon slutade som målvakt.
Drygt tio år senare gör Maria Edman Falke målvaktscomeback på riktigt, den här gången i Helsingborgs IF.

Annons

Runt millennieskiftet tog Stattena in två spelare från Rydebäcks IF: Maria Edman Falke och den ett år yngre Caroline Seger. Maria Edman Falke, på den tiden Maria Edman, tog sig också tidigt in i U-landslagen trots att hon hade varit målvakt i bara några år (“Det är ju en fördel att man är orädd”).

2002 blev hon uttagen till F19-EM, men lämnade återbud på grund av skada och den ett år äldre Hedvig Lindahl stod istället. 2003 var Edman Falke med i nästa F19-EM, och var ordinarie i ett lag med bland annat Nilla Fischer, Seger, och Johanna Almgren som tog sig till semifinal.

2003 gjorde hon allsvensk debut för nykomlingarna Stattena, och hon spelade även i högsta serien för Kopparbergs/Göteborgs FC och Kristianstads DFF innan hon efter 2009-säsongen sa att hon skulle avsluta målvaktskarriären för att istället vara utespelare på låg nivå. Det löftet höll hon ganska bra under lång tid, med undantag för några enstaka krislösningar när hennes lag saknade målvakt.

Men nu är hon en 37-årig målvakt i Helsingborgs IF efter många år som utespelare i Division 4 samt två år i Hittarp (Division 1 och 2).
– Det var ju lite tanken att jag skulle vara utespelare när jag kom till HIF, eftersom jag länge hade spelat i Division 4 som utespelare, säger Edman Falke till Fotboll Skåne.
– Sedan kom jag till träningarna och kände… ”Ouf, det är högt tempo och hög nivå”. Förutom några inhopp i Hittarp så har jag inte spelat på så hög nivå. Då växte det fram att vara målvakt.
– Jag kände mig mer bekväm att stå i målet när det är högt tempo. Så det blir inget som utespelare 2021. Formen är väl… Ja. Det är ju väldigt roligt och man är ju väldigt sugen. Man är lite jämnare och lite lugnare nu. Man gör inte sådana idiotutrusningar, man är lite klokare i besluten.

Hur var dina ambitioner på den tiden när du var i högsta serien?
– På den tiden var alltid drömmen att bli proffs i USA. Det var nog jag och ”Carro” (Seger) som också pratade mycket om att spela i Barcelona.
– Det var väl det. Och man satsade ju absolut.
– Men det gick bra de sju åren i Allsvenskan. Det var ju bottenlag, så man hade ganska mycket att göra. Det gick väl bra, utvecklingen märktes av tydligt i damfotbollen. När jag kom till Göteborg så for vi över hela staden och hade ingen fast punkt, och man hade ingen målvaktstränare och var ensam målvakt och ingen konkurrens. Allt runt omkring har blivit mycket bättre nu.

När Edman Falke debuterade i Damallsvenskan som 19-åring så var HIF:s andra målvakt, Moa Törhed Rön, inte ens född.
– Det är ju 20 års skillnad mellan oss – 19 om man ska vara noga – så jag har ju rutin och hon är på väg uppåt. Jag är på väg åt… andra hållet. Man triggar varandra. Hon har sitt unga och jag kan lära henne lite och hon har sin energi som hon kan föra över.

Den historiska ligapremiären är i dag, borta mot Landskrona BoIS som har sålt slut på samtliga 500 tillgängliga biljetter. Edman Falke är den enda målvakten i HIF-truppen och står därmed.
– Det är ju blandande känslor. Det är nervositeten som man jobbar med, men den kommer av att det är något som man verkligen har längtat efter. Men känslan är att det är väldigt roligt, och allt känns väldigt bra med laget.

Foto: Bildbyrån