Framsteg för damsatsningen i HIF: “Planen är seriespel 2021”

Helsingborgs IF är på väg att sätta igång flick- och damsatsningen.
De börjar med flickfotboll om bara några veckor.

– Främst är fokuset att få nya tjejer att spela fotboll, säger klubbdirektören Joel Sandborg till Fotboll Skåne.

Helsingborgs IF hade sedan tidigare bestämt att sätta igång flickfotbollen våren 2020 och damfotbollen 2021.

I och med coronan blev inskrivningen till flickfotbollen försenad, men HIF har nu kommit med ett datum. 15:e augusti sätter det igång och säsongen pågår i drygt en och en halv månad.
– För första gången i klubbens historia har vi haft en fotbollssommarlek, kan man kalla det. Det har gått in i Helsingborgs stads sommarlovsprogram. Vi har tagit emot både killar och tjejer för fotbollslek, och för första gången tagit emot sommarjobbare som har hjälpt oss med detta, säger Sandborg.
– Tjejer kan komma hit och vi kan berätta om det som vi börjar med till hösten. Det har varit jäkligt kul. Vi har ett antal tjejer som har anmält sig för att gå in i vår verksamhet under hösten.

Det kommer i höst att bli två olika åldersgrupper, där alla som är födda mellan 2009 och 2014 får vara med.
– Främst är fokuset att få nya tjejer att spela fotboll. Vi kommer givetvis inte neka någon att börja spela fotboll i föreningen, men målsättningen är att få fler att spela fotboll.

I dagsläget jobbar de bland annat med att få ihop en resurs så att de kan hjälpa till att arrangera fotbollsträningar på skolor.
– Sedan håller vi på med hur vi kan etablera vår akademi och vårt damlag. Vi har jobbat med olika spår och gjort utredningar på dem. Nu har vi kommit fram till “Det här är våra olika scenarion”. Inom troligtvis några veckor tar vi beslut, och då har vi nya möten med de andra klubbarna.
– Planen har inte ändrats, utan planen är att vi ska vara i seriespel 2021. Det beslutet tog vi hösten 2019. Vi vill inte stressa in i något, utan vi vill känna att “nu vill vi bedriva verksamheten såhär”. Detta för att långsiktigt ha en elitförberedande verksamhet i Helsingborg och förhoppningsvis ett damlag som går igenom serierna upp till Damallsvenskan.
– Vi vill informera om att detta finns. Det är inte bara att man är rädd för att det ska komma ett gäng från “Eskils” och vilja spela här, utan vi har faktiskt föreningar som säger “Vi har ett lag här med tjejer som måste vidare någonstans, vi vill gärna hitta ett samarbete med HIF”. Det är en fin diskussion med flera klubbar i regionen.

Foto: Bildbyrån